Nieuws

Canada en Frankrijk willen een ethische AI ontwikkelen

De twee landen maken plannen maken plannen voor een ethische AI.

 

Zowel Canada als Frankrijk willen een nieuwe weg inslaan op het gebied van AI. De twee landen willen een ethische inslag meegeven aan hun AI-aanpak en hebben daarom aangekondigd dat ze gaan samenwerken aan het Internationale Panel voor Artificiële Intelligentie (IPAI).

 

Dat is een platform dat de “verantwoordelijke aanname van AI moet faciliteren, en dat ervoor moet zorgen dat die respect heeft voor de mens en de mensenrechten, dat geen enkele minderheid uitgesloten wordt, en dat er oog is voor diversiteit, innovatie en economische groei.” Zo stelde een mandaat van het kabinet van de Canadese Eerste Minister Justin Trudeau.

 

Het is nog onduidelijk welke andere landen er zich zullen aansluiten bij het pact. Mounir Mahjoubi, Frans staatssecretaris voor digitale zaken, liet zich echter al ontvallen dat zowel de G7 als alle EU-landen zouden participeren.

 

Niet alleen politici zullen deelnemen aan de conversatie. Frankrijk en Canada willen ook de wetenschappelijke gemeenschap betrekken, want hoewel het makkelijk is om meteen in doemscenario’s te vervallen wanneer AI ter sprake komt, kunnen we af en toe vergeten dat technologie ook een positieve impact kan hebben op de mensheid.

 

Hoe bouwen we überhaupt een AI die ook rekening houdt met mensenrechten? Wat betekent de opkomst van AI en automatisering voor menselijke werkkrachten? En hoe ontwikkelen we dan een AI die we effectief kunnen vertrouwen? Het zijn een aantal van de vragen waarover het panel zich zou buigen.

 

Het panel zou de discussie rond kunstmatige intelligentie kunnen normaliseren. Elon Musk en Stephen Hawking schuwen niet van de gevaren rond technologie en de dramatische impact die het kan hebben op de mensheid.

 

Ook al balanceren hun waarschuwingen soms op het randje van doemdenken, is het toch geen slechte zaak om na te denken over een ethische vorm van AI.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business