EU

Google, Amazon, Apple en een hele rist andere technologiegiganten krijgen het deze week heet onder de voeten.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

De EU maakt zich namelijk op voor nieuwe wetten die erop gericht zijn om de macht van grote technologiebedrijven in te perken en in handen te leggen van (kleine) ondernemingen.

 

In April stelde de Europese Commissie een aantal regels op die appwinkels, zoekmachines, webwinkels en boekingssites ervan zou weerhouden om klanten en gebruikers nog langer in de luren te leggen.

 

Zo moet Google bijvoorbeeld informatie verschaffen over waarom ze producten in een bepaalde volgorde rangschikken bij de weergave van zoekresultaten. De Europese telecomindustrie ziet ondertussen haar kans schoon om strengere regels door te drukken voor haar internetrivalen.

 

Het voorstel staat bekend als de platform-naar-business regelgeving (P2B) en moet goedgekeurd worden door Europese landen en het Europese parlement voor de wet effectief in voege kan gaan.

 

De Europese legislatoren beschikken over een hele waslijst met het soort oneerlijke handelspraktijken dat ze liever zijn verdwijnen, en stellen voor dat nationale overheden meer macht krijgen om inbreuken te onderzoeken en bestraffen.

 

De technologielobby CCIA, waartoe ook Amazon, Facebook, Google en eBay behoren, vindt dat de legislatoren niet zo snel hun tanden in de sector moeten zetten.