Amazon

Er waren eerder reeds klachten dat werknemers bij Amazon te maken kregen met verschrikkelijke werkomstandigheden. Er wordt nu wederom actie ondernomen.

Advertentie

 

Met Black Friday in het vooruitzicht maken alle (online) winkels zich op voor een stormloop aan kopers. Bij Amazon lijkt Black Friday eerder een zwarte dag te worden, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk. Werknemers hebben namelijk beslist om deze vrijdag te protesteren tegen de onmenselijke werkomstandigheden bij de winkelketen. Het protest beperkt zich bovendien niet tot het VK, want er wordt ook verwacht dat werknemers in Italië, Spanje, Polen en Duitsland zullen deelnemen aan de actie.

 

Werken bij Amazon

Hoe erg gaat het er precies aan toe in de magazijnen van Amazon? Wel, als we de verhalen mogen geloven, is onmenselijk inderdaad het juiste woord om de situatie te omschrijven. GMB, de vereniging die Amazon-werknemers in het VK vertegenwoordigt, bracht eerder dit jaar nog aan het licht dat er 600 ambulances opgeroepen werden naar magazijnen in de voorbije drie jaar. Werknemers zouden namelijk regelmatig gebroken botten hebben en het bewustzijn verliezen, waarna zij afgevoerd moeten worden. Ze zouden in een levensechte hel werken, waar zij niet naar het toilet mogen gaan en waar een hoogzwangere vrouw gedwongen werd om staand te blijven werken.

 

Amazon heeft in het verleden reeds actie ondernomen tegen deze werkomstandigheden, maar het lijkt de problematiek telkens te verschuiven. Het heeft namelijk het minimumloon in het VK opgetrokken tot £9,5 per uur en heeft werknemers aangenomen om het bedrijf te verdedigen op Twitter. De dramatische werkomstandigheden blijven echter onaangeraakt.

 

Amazon zelf weerlegt deze beweringen echter en haalt argumenten aan als het creëren van meer dan 25.000 jobs met een degelijk minimumloon. Over werkomstandigheden zegt het dat de Health and Safety Executive van de overheid aangeeft dat Amazon 40% minder te maken krijgt met ongevallen in vergelijking met andere transport- en warenhuizenbedrijven in het VK.

 

Ondanks het commentaar van Amazon zelf blijven de werknemers vastbesloten om Black Friday om te vormen tot een zwarte dag voor het bedrijf. Hoe het bedrijf zal reageren op de protestacties zelf, blijft nog maar de vraag.

Advertentie