Nieuws

Chinees onderzoek over ontstaan monopolie dram-producten is in een vergevorderd stadium

China zou ver zijn met het uitvoeren van een onderzoek naar machtsmisbruik door de drie grootmachten wat betreft DRAM-productie: Samsung, SK Hynix en Micron – het onderzoek ging al in 2017 van start na enorme prijsstijgingen.

DRAM, ook wel in de volksmond over gesproken als RAM-geheugen, wordt door hoofdzakelijk drie grote producenten gemaakt: Samsung, SK Hynix en Micron. Sinds 2016 zijn de prijzen van het geheugensoort behoorlijk gestegen, dit zou afhankelijk kunnen zijn van veel variabele. China heeft een behoorlijke tijd geleden al een onderzoek ingezet naar eventueel misbruik van de marktpositie van de vier fabrikanten, dit zou namelijk ook kunnen leiden tot het vormen van prijsafspraken om zo de prijs kunstmatig hoog te houden. De drie fabrikanten die 95 procent van de DRAM-markt in handen hebben schoten deze aantijging direct uit de lucht, maar toch heeft de Chinese overheid zijn onderzoek voortgezet: inmiddels lijkt het onderzoek bij een conclusie te komen, met een ‘slecht’ resultaat voor de drie grootmachten.

Er lijkt in China namelijk bewijs te zijn tegen de drie fabrikanten, zo geeft onderzoeksleider Wu Zenghou aan. Zenghou is het hoofd van het Chinese antimonopoliebureau. Zoals het wel eens vaker gaat in China wordt er geen informatie vrijgegeven over de vermoedens en onderzoeksresultaten die er zijn, de kans is ook groot dat deze nooit voor het publiek beschikbaar zijn. Maar, gezien de aantijgingen vanuit het bureau tegen de monopolisten (en het misbruik daarvan), is vermoedelijk wel te stellen dat de drie fabrikanten volgens het onderzoek prijsafspraken hebben gemaakt. Ook kunnen de drie fabrikanten de productie opzettelijk hebben verlaagd om een hogere vraag samen te laten komen met een lagere productie. In 2016 en 2017, de jaren waarin de vraag nog veel hoger lag dan het aanbod, vooral door de hoge groei op de markt van laptops en desktops, steeg de prijs enorm. Inmiddels is het aanbod hoger dan de vraag en worden fabrieken weer stilgezet om de evenwicht op de markt van DRAM-chips terug te brengen.

Andere oorzaken prijsstijgingen

Inmiddels heeft het Chinese antimonopoliebureau zich behoorlijk vastgepind op machtsmisbruik van de drie fabrikanten – al zijn er ook zeker andere factoren die meegewogen moeten worden. Zo kan het zijn dat de fabrikanten wel een hoger aanbod op touw hebben gezet, maar dat de aanlevering van de chips langer heeft geduurd dan verwacht. Een fabriek bouwen is immers niet in een aantal minuten gebeurd, daar gaan maanden overheen. Ook productieproblemen spelen een rol, fabrikanten zijn steeds maar bezig om nieuwe chips in hun producten te stoppen – en tegen de tijd van de prijsstijging was vooral te zien dat vrijwel alle producten geleidelijk de overstap hebben gemaakt naar DDR4-geheugen. Tel daar de hogere vraag bij op, en je hebt een perfect recept voor productieproblemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business