SpaceX

Musk wil er universeel internet mee garanderen.

Advertentie

 

Door al de perikelen rond Tesla zou je soms al bijna vergeten dat Elon Musk nog andere bedrijven heeft dan zijn elektrischewagenbedrijf. De brave man beschikt namelijk ook nog over het ruimtebedrijf SpaceX.

 

Nu wil SpaceX een universeel en supersnel wifinetwerk uitbouwen door middel van satellieten. In die ambities staat het bedrijf nu weer wat verder door de goedkeuring van de FCC voor meer dan 7.000 satellieten. De satellieten zijn Low Earth Orbit (LEO) en zullen deel uitmaken van het zogenaamde Starlink netwerk van SpaceX.

 

Wanneer het netwerk volledig is, zal Starlink in totaal bestaan uit bijna 12.000 satellieten die onze planeet zullen bedekken met een permanente internetverbinding.

 

Dat wil ook zeggen dat mensen in rurale gebieden of op zee, waar traditionele verbindingstypes vanuit praktische overwegingen niet mogelijk zijn, nu ook toegang zullen hebben tot het netwerk. Het netwerk belooft snelheden tot 1 Gbps te bereiken.

 

SpaceX maakte eerder al gebruik van twee testsatellieten in februari en hoop er 1.600 te lanceren in de komende jaren. Het Starlink-netwerk is echter een werk van lange adem en zal pas midden 2020 volledig afgewerkt zijn.

 

De Amerikaanse communicatieregulator heeft ook nog gelijkaardige verzoeken goedgekeurd van Kepler, Telesat en LeoSat. Toch heerst er bezorgdheid over ruimtepuin, zeker in het geval van satellieten die in een hogere baan rond de aarde zweven.

 

Daarom ook heeft SpaceX een nieuw plan ingediend waarbij de Starlink-satellieten in een lagere baan rond de aarde zouden geplaatst worden dan voorzien, om zo ruimtepuin ietwat te vermijden.

Advertentie