microsoft-windows 10

Begin oktober kwam de Windows 10 oktober-update (1809) beschikbaar. Door bestandsverlies bracht Microsoft een einde aan de uitrol; de problemen zijn volgens het bedrijf opgelost nu de uitrol weer van start gaat.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Microsoft kwam begin oktober met de Windows 10 oktober-update op de proppen nadat de update al maanden was getest door Windows Insiders. Vergelijkbaar met de april-update begon Microsoft direct een relatief uitgebreide uitrol voor de update, ditmaal kwam de uitrol echter relatief snel tot een einde: gebruikers melden problemen met onder andere verdwenen bestanden. Dit varieerde van een paar bestanden, tot gehele programma’s en mappen vol bestanden. De problemen zouden te maken hebben met een aanpassing aan Known Folder Redirection, de nog aanwezige bestanden verdwenen… Dat lijkt nu echter te zijn opgelost; de update is vanaf dinsdag weer beschikbaar voor een kleine groep gebruikers.

 

Microsoft laat de Windows 10-update nog altijd door het leven gaan als de Windows 10 1809-update, enkel nu met de aanpassingen. Om de problemen op te lossen heeft het bedrijf de afgelopen maand streng toegekeken op de onderzoeken naar de gevallen die plaatsvonden met verloren bestanden. Ook zou Microsoft druk bezig zijn geweest met het onderzoeken van alle diagnostische gegevens van de Windows Insider-builds die het uit heeft gestuurd met de oplossing voor het probleem. Microsoft noemt ook dat het gegevens van miljoenen gebruikers op de Windows 10 oktober-update heeft gebruikt om uitgebreid onderzoek te doen naar dataverlies. Hoeveel gevallen er zijn geweest van dataverlies is niet bekend.

 

Gefaseerde uitrol

Om eventuele problemen eerder op te kunnen pikken, zal het bedrijf een tragere uitrol verkiezen, een zogenoemde gefaseerde uitrol. Microsoft gebruikte het voorheen al wel, al kwam de update vaak al direct voor een grotere doelgroep beschikbaar. In plaats daarvan zal het bedrijf nu strenger zijn met het aantal gebruikers dat de update ontvangt; simpelweg klikken op ‘Controleer voor updates’ zal niet in alle gevallen leiden tot een update die voorgeschoteld wordt. In plaats daarvan maakt het bedrijf de updates beschikbaar zodra er bekend is dat Windows 10 goed op het apparaat kan draaien, dit kan onder andere worden afgeleid uit de aanwezige drivers en andere programma’s.