AI

De Verenigde Staten en China zetten al jaren sterk in op AI. Nu begint ook Europa wakker te worden.

Advertentie

 

De Duitse overheid heeft 3 miljard euro opzij gezet voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Na Frankrijk ziet nu ook Europa’s grootmacht in dat ze hun beste beentje moeten voorzetten als ze China en de VS nog willen inhalen.

 

Over de som geld kan volgens de onderzoekspaper tot 2025 beschikt worden. Het onderstreept hoezeer Duitsland bezorgd is om de uitdagingen die AI en disruptieve innovaties met zich meebrengen.

 

De paper heft het ook over de nood aan “sociaal en arbeidsbeleid omtrent AI”, wat dan weer aantoont dat de Duitse overheid bezorgd is over de manier waarop technologische innovaties bestaande sociale modellen overhoop kunnen gooien. Die bezorgdheid is trouwens niet zonder reden. Net zoals bij elke industriële revolutie, zal ook AI ervoor zorgen dat er jobs zullen verdwijnen, met name laaggeschoolde jobs. Aan de andere kant komen er dan weer heel wat nieuwe jobs bij.

 

“We willen het gebruik van AI-toepassingen in zakelijke context promoten”, steekt de paper van wal. “Maar”, (en nu komt de grote maar) “een technologie met zo’n sterke impact als kunstmatige intelligentie moet verwerkt worden in een kader dat fundamentele sociale waarden en individuele rechten beschermt”.

Advertentie