LG Display - Apple - OLED

LG heeft mogelijk in deal in handen om naast Samsung nu ook een order voor OLED-panelen te gaan voldoen aan Apple, zo blijkt uit geruchten van ETNews. Daarmee krijgt de ‘monopolist’ eindelijk wat extra concurrentie.

Advertentie

 

Op het moment van schrijven gebruikt Apple nog hoofdzakelijk AMOLED-panelen van Samsung in zijn iPhones, zo was ook al het geval met de iPhone X die vorig jaar op de markt kwam. Voor de onthulling van de twee nieuwe iPhones met OLED-panelen, de Apple iPhone XS en XS Max, werd al bekend dat Apple minder afhankelijk zou willen worden van Samsung als leverancier. Het wordt daarmee wel duidelijk dat Apple met de productie van de iPhones liever meerdere partijen betrokken heeft, om zo eventuele problemen te voorkomen. LG zou de volgende in lijn zijn die Apple OLED-panelen voor iPhones gaat leveren, naast dat Samsung dit ook zal blijven doen.

 

Het is een interessante keuze voor Apple om met LG in zee te gaan voor de productie van OLED-panelen; het bedrijf heeft nog een stuk minder ervaring met OLED-techniek voor smartphones, de eerste smartphone van LG met een OLED-scherm was de LG G-Flex 2, al bleek dat scherm van zeer slechte kwaliteit. Vorig jaar produceerde het bedrijf nog OLED-panelen voor de Google Pixel 2 XL, die later last bleek te hebben van een blauwe waas. Dit jaar lijkt de afgeleverde kwaliteit wel een stuk hoger te liggen, met de Pixel 3 zijn de problemen vrijwel niet op te merken. Ook de LG V40 ThinQ, die gebruikmaakt van een OLED-panelen uit eigen fabrieken, lijkt een prima kleurreproductie voor elkaar te krijgen. Daar komt nog bij dat de kwaliteitscontrole van Apple zeer strikt is, dus als LG de gewenste kwaliteit niet kan leveren, was er waarschijnlijk niet voor de producent gekozen.

Levering vanaf december

Als de geruchten, die afkomstig zijn van het Zuid-Koreaanse ETNews, kloppen, dan start LG vanaf december de leveringen van OLED-panelen aan Apple. Op dit moment zouden de panelen al in Korea geproduceerd worden om in december overhandigd te worden aan Apple, voor december alleen zou het gaan om 400.000 schermen, de kostprijs van een paneel zou volgens ETNews op zo ongeveer 90 dollar liggen. Hoe dat ligt in vergelijking met Samsungs AMOLED-schermen is niet bekend, al lijkt het er in elk geval op dat Samsung nog altijd de overhand zal hebben in het aantal geleverde schermen – dit is mogelijk het resultaat van contractonderhandelingen met Samsung die een minimale afname stellen.

 

Het biedt verder overigens ook niet zoveel gevaar voor Samsungs marktpositie – het bedrijf produceert nu namelijk 95 procent van alle OLED-panelen die in smartphones gebruikt worden. Wel geeft het Apple extra ruimte om te onderhandelen met beide partijen over de prijzen van de schermen – waar dat voorheen met de ‘monopolist’ niet mogelijk was. Overigens zal de onderhandelingsruimte met Samsung ook worden bepaald door de kwaliteit van de schermen die LG kan afleveren.

Advertentie