vmware workspace one

Bedrijven blazen maar al te graag hoog van de toren met hun security in de vorm van firewalls, AI, tokens … maar de zwakke schakel blijft nog altijd de menselijke factor. Maar al te vaak gebeurt het dat een medewerker het bedrijf verlaat, maar vervolgens (een deel van) zijn accounts behoudt. Zo blijft de medewerker toegang hebben tot bedrijfskritieke software, zelfs wanneer de medewerker niet meer tot het bedrijf behoort.

Advertentie

 

Een groot probleem en dus een mogelijkheid om als grote speler in de commerciële IT-industrie op in te spelen. Dat dacht ook VMWare. Als antwoord hierop ontwikkelden ze Workspace One, een platform waarbij verschillende applicaties worden beheerd vanuit één centraal platform.

 

We woonden op VMWare een presentatie bij waar hun nieuwe Workspace One ter sprake kwam en we gingen er vervolgens verder op in bij een gesprek met Bart Coole, Country Manager van VMWare België.

 

Alle bedrijfsapplicaties met een vingerafdruk

 

Bart Coole haalde zijn smartphone boven, opende de Workspace One app en ontgrendelde hem vervolgens met zijn vingerafdruk. “Zo, ik heb net toegang gekregen tot alle bedrijfsapplicaties met mijn vingerafdruk,” vertelde hij trots. Office 365, Adobe Creative Cloud, Salesforce en SAP zijn slechts een tal van voorbeelden van applicaties die tot Workspace One behoren. Hij benoemde meteen een groot voordeel voor de medewerker, namelijk dat de inloggegevens van Workspace One voldoende zijn om in te loggen op een diversiteit van bedrijfsapplicaties.

 

Bovendien biedt Workspace One een betere manier van beveiliging, namelijk dat van gesegmenteerde beveiliging. Bart vergeleek het met de beveiliging van een fort versus de beveiliging van een hotel. Bij een burcht ben je overal binnen wanneer je de toegangspoort voorbij bent. Bij een hotel is elke kamer afzonderlijk beveiligd. Bij sommige hotels heb je zelfs een keycard nodig om de lift te kunnen gebruiken. Het zijn allemaal afzonderlijke manieren van beveiliging die het een kwaadwillende ongeautoriseerde persoon erg lastig kunnen maken. Met Workspace One stel je eenvoudig in wie toegang mag krijgen tot wat.

 

Onmisbaar voor management, een overbodige middleman voor de eindgebruiker

 

We bleven (en blijven dat nog steeds) nogal sceptisch wat betreft de concrete meerwaarde voor de medewerker die de app zou gebruiken. Wat management betreft, is het voordeel echter duidelijk en vooral, behoorlijk essentieel. Alle applicaties worden namelijk gelinkt met het VMWare Workspace One platform. Wanneer een medewerker het bedrijf verlaat, hoeft dit vervolgens enkel te worden aangegeven op het platform waarna de medewerker de toegang verliest tot alle bedrijfskritische applicaties zonder dat de werkgever per platform de medewerker de rechten moet ontzeggen.

 

Wat de toepassing voor de gebruiker zelf betreft, lijkt het echter meer op een veredelde manier van snelkoppelingen bewaren. Klikken op een applicatie leidt je immers om naar de applicatie zelf. Desalniettemin was Bart niet schuw om het woord ‘productiviteit’ in de mond te nemen. De applicatie zou namelijk de productiviteit van de werknemer verhogen, maar of je hier een afzonderlijke app voor nodig hebt in plaats van een mapje met bladwijzers, blijft echter de vraag.


Geen velden gevonden.