transgenderbeleid

Trump is van plan het huidige transgenderbeleid sterk terug te schroeven. Bepaalde bedrijven, waaronder Apple en Google, willen daar een stokje voor steken.

Advertentie

 

In oktober berichtte The New York Times nog dat de Amerikaanse president Donald Trump transgenderrechten mogelijk sterk zou terugschroeven. Het bestuur van Trump zou namelijk geslacht willen definiëren als iets “onveranderbaar en bepaald door de genitaliën bij de geboorte”. Hiermee zouden transgenders in feite niet meer wettelijk bestaan, waardoor ook hun rechten en bescherming teniet worden gedaan. Ook het recht onder Title IX dat discriminatie op basis van geslacht verbiedt, zou dan niet langer van toepassing zijn. Een hele lijst aan Amerikaanse bedrijven heeft nu een brief opgesteld om het huidige transgenderbeleid te redden.

 

De brief aan Trump begon als volgt: “Wij, de ondergetekende bedrijven, scharen ons achter de miljoenen mensen in Amerika die zich identificeren als transgender, non-binair of interseksueel, en willen dat al deze mensen met het respect en de waardigheid behandeld worden die iedereen verdient.” Een sterk begin van een brief met een duidelijk boodschap. Het voorstel van Trump is niet alleen onethisch, maar zou ook schadelijk zijn voor bedrijven door hen “enorme productiviteitskosten” op te leggen. Die “ondergetekende bedrijven” zijn trouwens niet eender welke bedrijven, maar zijn o.a. technologiereuzen Apple, Google, Facebook, Amazon, IBM, Adobe Systems Inc., Microsoft, Twitter en Uber. Ook Coca Cola, PepsiCo, Cargill, Nike en Deutsche bank stonden in het lijstje samen met een zeventigtal anderen.

 

De beslissing van Trump is niet alleen onethisch, maar is wetenschappelijk en medisch gezien incorrect. Daarom hebben ook 1.400 wetenschappers een gelijkaardige open brief opgesteld, waarin zij stellen dat het voorstel geen accuraat beeld weergeeft van de complexe realiteit van genderidentiteit en menselijke biologie en dat het bovendien niet strookt met de wetenschap, ethische zaken, mensenrechten en algemene waardigheid.

 

Op dit moment valt nog af te wachten of de brief tegen het transgenderbeleid van Trump succesvol zal zijn. In 2017 hebben Apple, Google en Facebook reeds deelgenomen aan een actie om een nieuwe transgenderwetgeving tegen te houden. Toen wou Trump namelijk de wet afschaffen waardoor mensen naar het toilet mochten gaan op basis van hun genderidentiteit i.p.v. hun geslacht. Die actie was weliswaar niet succesvol. Hopelijk slagen ze deze keer wel in hun opzet.