IDC

Smartphoneverkopen lijken al enige tijd onder vuur te liggen, zo bleek al uit onderzoeken van GFK. Ook het analistenbureau IDC toont een geruime daling in de YoY cijfers van het derde kwartaal in 2018.

Advertentie

 

Het Amerikaanse analistenbureau IDC houdt elke drie maanden (ofwel elk kwartaal) nauw in de gaten hoe de wereldwijde verkopen van smartphones verlopen. In eerdere kwartalen kwam al een negatief cijfer aan het licht, de groei is duidelijk vergaan in de smartphonemarkt: vooral in de Westerse markten weten de fabrikanten geen vooruitgang te bieden. In zijn totaliteit hebben smartphonefabrikanten de afgelopen maanden zes procent minder smartphones geleverd, en inmiddels dalen de verkopen al een jaar.

IDC Press Release Q3 Smartphones
Het algemene plaatje ziet er niet eens negatief uit – maar toch is er een behoorlijke daling in de verkochte aantallen.

 

IDC vergelijkt de cijfers die het heeft verkregen in het derde kwartaal van 2018 en hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er zijn daar duidelijke winnaars en verliezers terug te vinden, met Huawei die een grote groei doormaakt op de rug van Samsung en Apple – de fabrikant weet 32,9 procent meer smartphones te verschepen. Samsung doet het juist een stuk minder met een daling in het aantal verschepingen van 13,2 procent. Apple ziet een zeer kleine groei van 0,5 procent YoY (Year on Year). Verder weet ook Xiaomi in het derde kwartaal weer een goed resultaat af te leveren, met een groei van 21,2 procent. Dit is vooral aangezwengeld door het vergroten van het aantal markten waar de fabrikant smartphones verkoopt – zo groeide het bedrijf de afgelopen maanden exponentieel in Europa.

 

Straatbeeld in het derde kwartaal

Als de top vier van smartphonefabrikanten bekeken wordt, dan is duidelijk te zien dat Samsung nog bovenaan het lijstje staat met 72 miljoen verkopen. Huawei is echter snel op weg om deze koppositie over te nemen met 52 miljoen verkochte smartphones. Apple sluit de top 3 af met 46,9 miljoen smartphones, als laatste zit Xiaomi nog in de top 4 met 34,4 miljoen verkochte smartphones. In dat opzicht is de smartphonemarkt de afgelopen kwartalen dus niet enorm veranderd, al is wel duidelijk dat Huawei groeit ten koste van de verkopen van Samsung. In het vierde kwartaal zal Samsung mogelijk nog verder in moeten krimpen door Apples aankondiging van de iPhone XS, XS Max en XR, zo verwacht IDC.

 

Het is belangrijk om nog even terug te komen op de daling van het aantal verkopen op de smartphonemarkt, die in het derde kwartaal is uitgekomen op zes procent. Waardoor deze daling precies wordt veroorzaakt, is niet bekend, al is de kans groot dat er steeds langer met een smartphone wordt gedaan. Smartphones worden immers steeds krachtiger, daar komt nog bij dat ze steeds langer van updates worden voorzien. IDC spreekt wel zijn verwachtingen uit dat de markt in 2019 gaat veranderen door de komst van de eerste 5G smartphones, evenals dat consumenten het tijd vinden om van smartphone te wisselen – mogelijk omdat de oude niet meer voldoet.

Advertentie