Qualcomm

Qualcomm heeft het aangedurfd om het machtige Apple te beschuldigen van patentinbreuken. Krijgen we binnenkort een David en Goliath-verhaal te zien?

Advertentie

 

Als Qualcomm er ooit in slaagt om zijn rechtszaak tegen Apple te winnen, zou de chipfabrikant een mooie compensatie ontvangen. Qualcomm liet een hooggerechtshof in San Diego weten dat Apple naar verluidt al 7 miljard dollar (6,1 miljard euro) achterstallige uitkeringen van patentrechten heeft lopen bij Qualcomm.

 

Dat is geen klein bedrag, zeker niet wanneer het om mobiele chipsets gaat. De verklaring garandeert trouwens ook niet dat Apple ook effectief zoveel miljarden schuldig is aan Qualcomm, maar het geeft wel een inkijk in de omvang van de schadeclaims die Qualcomm nu heeft uitgevaardigd tegen zijn vorige klant.

 

Apple gooide begin 2017 nog olie op het vuur met een rechtszaak van één miljard dollar (870.000 euro) waarin het bedrijf uit Cupertino Qualcomm ervan beschuldigde hen de patenten dubbel aan te rekenen; eenmaal voor het patent zelf, en dan nog eens wanneer de chips effectief werden gebruikt in iPhones.

 

Qualcomm houdt ondertussen vol dat zijn patenteisen compleet legaal zijn en – nu wordt er pas met modder gegooid – beschuldigt Apple er zelfs van handelsgeheimen doorgegeven te hebben aan Intel. Aangezien er een fikse geldsom op het spel staat, ziet het er echter niet naar uit dat dat één van beide partijen een wapenstilstand zal uitroepen.