WhatsApp Stickers - 1

Telegram heeft al jaren stickers in de chatapplicatie verwerkt zitten. Het bleef dan ook de vraag wanneer de grote concurrent WhatsApp zou volgen, het is nu enkel de vraag of de toegevoegde functionaliteit ook succesvol gaat zijn.

Advertentie

 

Al jaren heeft het Britse chatplatform Telegram stickers verwerkt in zijn applicaties. Daarmee wordt een geheel andere dimensie geboden aan chats, omdat de stickers een informelere en ook persoonlijke sfeer met zich mee brengen. Wat altijd opviel was dat WhatsApp zich nooit heeft gewaagd aan het inzetten van stickers in chats. Daar komt nu verandering in – het bedrijf heeft vanaf versie 2.18.330 stickers in de app weten te implementeren. Gelukkig gaat het niet om een beta-functie, maar is de functie per direct voor alle gebruikers beschikbaar. Ook de desktopapplicatie en WhatsApp Business hebben de update gehad en lopen dus niet achter in functies waar dat voorheen nog wel vaak het geval was.

WhatsApp Stickers - 2

Helaas werkt het allemaal niet zoals dit bij Telegram het geval is. Bij Telegram kan elke gebruiker een sticker insturen via de Stickerbot. Voldoet de sticker aan de gestelde eisen, dan is deze voortaan door iedereen te gebruiken. Dat geeft het gebruiken van stickers ook een persoonlijk tintje op Telegram, je kan namelijk de stickers zelf ontwikkelen. Via WhatsApp blijkt het toch allemaal wat ingewikkelder, er moet namelijk een applicatie in de Google Play Store of Apple App Store gezet worden om de stickers voor eenieder beschikbaar te maken. Kennis over coderen is niet nodig, WhatsApp is namelijk zo ‘lief’ om voorbeeldapplicaties te verschaffen die gebruikt mogen worden om stickers in te zetten.

Ontwikkelaarsaccount

Als de applicatie eenmaal klaar is voor gebruik dan ben je nog niet klaar. Om de app in de Google Play Store en/of App Store te zetten moet je een ontwikkelaarsaccount aanmaken. Zo een account is niet gratis (25 euro bij Google, 99 dollar per jaar bij Apple, red.), dus dat maakt dat er ook niet veel mensen geneigd zullen zijn om deze stickerapplicaties in de respectievelijke appwinkels te zetten. Pas wel op met applicaties voor Android die op internet verschijnen, niet alles is veilig: een schadelijke applicatie is er al snel. Het is aan te raden om enkel applicaties te installeren die via een veilige bron te verkrijgen zijn, zoals de Google Play Store. Al met al is het maar de vraag of de stickers een ‘groot’ succes gaan worden, mogelijk dat WhatsApp daarvoor nog wat aan de formule moet schaven: we gaan het in elk geval zien.

Advertentie