Nieuws

Microsoft overstijgt winstverwachtingen

Microsoft heeft de verwachtingen van Wall Street voor dit kwartaal overschreden. Nog meer ondernemingen sloten zich aan bij de Azure clouddiensten en kochten de Office 356 software.

 

De inkomsten van Microsoft zijn verdriedubbeld sinds Satya Nadella zich installeerde aan het hoofd van de technologiegigant. Nadella was erop gericht Microsoft uit te bouwen tot een centrum voor datasoftware en -diensten. De aandelen van Microsoft zijn met meer dan 21 procent gestegen gedurende het afgelopen jaar.

 

De astronomische groei van Microsoft is toe te schrijven aan bedrijven die hun data verplaatsen van datacentra naar de cloud. Die evolutie zorgt er nu al meer dan twee jaar voor dat Microsoft kwartaal na kwartaal de voorspellingen van de beursanalisten weet te overstijgen.

 

Inkomsten van commerciële clouddiensten, waaronder dus ook Azure, bereikten een totaal van 7,45 miljard euro. Dat is 47 procent meer dan dit kwartaal vorig jaar.

 

Amazon blijft wel de onbetwiste marktleider in cloudinfrastructuur. In het tweede kwartaal wist het geesteskind van Jeff Bezos 30 procent van de gehele clouddiensten voor zijn rekening te nemen. Het aandeel van Microsoft binnen die clouddiensten klom naar 18 procent.

 

Azure tekent een groei op van 76 procent tegenover vorig jaar. Dat is minder dan vorig kwartaal, toen de clouddienst nog afklokte op een toename van 89 procent. Investeerders werden ondertussen al op de hoogte gebracht over de tragere groei van Azure.

 

Microsoft legt duidelijk de nadruk op snelgroeiende clouddiensten en -platformen, wat ervoor zorgt dat de technologiegigant ook het stagnerende aanbod voor personal computers en Windows nog kan uitbalanceren.

 

Satya Nadella heeft echter nog een joker achter de hand; Microsoft zet met de Xbox namelijk sterk in op de explosief groeiende gamingindustrie. En dat legt hem bepaald geen windeieren. Vorig jaar wist de gamingdivisie van Microsoft nog een groeipercentage van 44 procent op te tekenen. Microsoft voorspelt dat die divisie tijdens de feestdagen ook weer heel wat winst zal mogen binnenrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business