Apple

Apple-CEO Tim Cook zal naar alle waarschijnlijkheid zijn steun uiten voor strengere privacyvoorschriften en betere databescherming in de VS en Europa.

Advertentie

 

Dat leidde Reuters af uit de voorbereiding van Cooks speech voor een bijeenkomst van internationale privacyregulatoren die vandaag in samenkomen in Brussel. Het persagentschap kreeg exclusieve inkijk in de nota van Cook voor de meeting vanavond.

 

Volgens Reuters zal Cook de GDPR omschrijven als een lichtend voorbeeld van hoe een goed beleid en politieke bereidheid samen onze burgerrechten kunnen verdedigen.

 

Daarnaast wordt ook verwacht dat Cook een allesomvattende federale privacywetgeving in de Verenigde Staten zal ondersteunen, wat ook meteen het sterkste statement is van Apple over privacy tot nu toe.

 

De dataeconomie staat vandaag de dag sterk onder druk, en consumenten vragen zich steeds vaker af hoe ze zich kunnen wapenen tegen datalekken. Hoe data precies wordt gebruikt, is daarom nu een vraag van publiek belang geworden.

 

Cook zal vandaag spreken op de Internationale conferentie over Databeveilging en Privacy Commissioners. Hij zal een van de vele CEO’s van grootschalige technologiebedrijven zijn die zijn standpunten zal komen toelichten.

 

Mark Zuckerberg en Sundar Pichai zullen hun mening geven via video.

 

Apple ontwerpt de meeste van zijn producten op zo’n manier dat de gegevens van Apple-consumenten onzichtbaar zijn voor het bedrijf. De reus uit Silicon Valley heeft zich altijd sterk uitgesproken tegen de dataschandalen waarmee rivalen Google en Facebook dit jaar te kampen kregen.

 

Cook heeft zelfs reeds al zeer specifiek uitgehaald naar het business model van Facebook. Volgens Apple is privacy echter een “fundamenteel mensenrecht.”