Allen

Het is een trieste dag voor de technologiewereld. Paul Allen, de medeoprichter van Microsoft is namelijk op 65-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van non-Hodgkin lymfoom.  


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

De technologiepionier vecht al jaren tegen kanker nadat de ziekte voor het eerst in 1982 bij hem werd vastgesteld. Begin deze maand kondigde Allen nog aan dat de ziekte waarvoor hij in 2009 al werd behandeld, was teruggekeerd. Allen overleed in zijn geboortestad Seattle, waar hij zich steeds met liefde voor inzette.

 

Paul Allen staat te boek voor het samen oprichten van Microsoft met Bill Gates in 1975. Naar verluidt was het zelfs Allen die de softwaregigant aan zijn originele naam hielp. Maar naast de naamgeving zorgde hij ook voor die ene deal die Microsoft zou katapulteren tot technologiegigant.

 

Zo sleepte hij een deal binnen waarbij Microsoft DOS zou aanleveren voor de eerste computers van IBM. Allen was slechts werkzaam bij Microsoft tot 1982. Hij bleef wel in de Raad van Bestuur tot 2000, waarna hij een adviserende rol op zich nam.

 

Microsoft-CEO Satya Nadella meldt dat “Allens bijdragen aan ons bedrijf, onze industrie en aan onze gemeenschap” onmisbaar zijn geweest.

 

Allen

 

Allens invloed reikt echter veel verder dan Microsoft alleen. De technologiepionier was ook nog eens een uitvinder die maar liefst 43 Amerikaanse patenten op zijn naam had staan.

 

Daarnaast was hij ook een van ‘s werelds meest prominente investeerders. Zo richtte hij onder andere Vulcan Aerospace op, een onderneming die ruimtereizen toegankelijker wil maken. Met Vulcan Capital investeerde Allen dan weer in verscheidene startups. Allen richtte ook het Allen Institute for Artificial Intelligence op, en met de Paul G. Allen Frontiers groep zette hij zich in voor innovatieve projecten binnen de biowetenschappen.

 

Daarnaast zette Allen zich ook uitgebreid in voor de kunst en cultuur in zijn geboortestad Seattle, en was hij een fervent dierenrechtenactivist. Eén ding is duidelijk; Paul Allen zal enorm gemist worden.