iPhone

De Chinese vraag naar smartphones zal volgens Goldman Sachs dalen, en heeft ook repercussies voor de iPhone.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Dat voorspelde Goldman Sachs zondag in een investeerdersnota. Smartphoneverkopen zouden jaar na jaar kunnen dalen met 15 procent. Bedrijven zoals Huawei, Oppo, Vivo en Apple slagen er namelijk moeilijk in om de Chinese consument geïnteresseerd te houden.  

 

Net zoals consumenten in de VS, houden Chinese smartphonegebruikers hun smartphone vaak een aantal jaren bij en ruilen ze die niet onmiddellijk in voor het allernieuwste model. Dat zorgt voor zwakkere verkoopscijfers. Rod Hall, een analist van Goldman, voorspelt dat Apple 13 miljoen iPhones zal verkopen in China tijdens het eindejaarseizoen, wat 13 miljoen minder is dan vorig jaar.  Apple ging 2,1 procent lager op de beurs, waarschijnlijk door de berichtgeving van de bank Goldman Sachs.

 

Dit jaar werden er in het eerste beurskwartaal aanzienlijk minder smartphones verscheept naar China, na verschillende jaren met een positief groeicijfer. Het was de eerste keer sinds 2013 dat de Chinese smartphoneverschepingen niet boven de 100 miljoen units zijn uitgestegen.   

 

Hall stelt dat er “verschillende tekenen aan de wand zijn dat de vraag aan het dalen is, wat ook tot een sterke daling in de vraag naar Apple-producten zal leiden dit najaar.”  

 

Toch is er nog hoop voor Apple. De Chinese consument is mogelijk geïnteresseerd in de grotere schermen van de iPhone XS Max en de XR. Dat zou de negatieve voorspellingen ietwat kunnen tegenspreken. Grotere schermen vergemakkelijken mobiel gamen, en aangezien het aantal mobiele gamers in China sterk is gestegen de laatste tijd, hoeft het geen betoog dat Apple ondanks de voorspellingen toch nog winst kan slaan uit de Chinese markt.  

 

Hall gaf wel toe dat de Chinese smartphonemarkt terug wat positieve signalen vertoonde in het tweede beurskwartaal. Toch voorspelt de Goldman-analist niet veel goeds voor het derde kwartaal.  

 

“Het leeuwendeel van die positiviteit over Apple was te wijten aan de Chinese vraag naar grotere schermen.” liet Hall weten. Maar indien de zwakke Chinese vraag blijft aanhouden, is het mogelijk dat Apple nog wat klappen zal te verwerken krijgen in zijn derde en vierde beurskwartaal.