Nieuws

Privézoekmachine DuckDuckGo aan 30 miljoen opdrachten per dag

De vele datalekken hebben angst ingeboezemd bij het grote publiek. Zo bewijst het succes van de privézoekmachine DuckDuckGo.

 

Die liet vorige week donderdag in een tweet weten dat “het hen zeven jaar heeft gekost om aan 10 miljoen privézoekopdrachten per dag te komen, dan weer twee jaar om aan 20 miljoen te raken, en nu minder dan een jaar om 30 miljoen te bereiken.” De hashtag die DuckDuckGo bij de tweet plaatste, sprak boekdelen; #ComeToTheDuckSide.

 

 

DuckDuckGo werd opgericht in 2008, en laat gebruikers anonieme zoekopdrachten invoeren. Dat wil zeggen dat de zoekmachine geen persoonlijke informatie van je verzamelt en opslaat, en al zeker geen cookies gebruikt om je browser te herkennen.

 

Sinds Cambridge Analytica, de vermeende hardware hack bij Apple en Amazon, en het Google-debacle mag het duidelijk zijn dat het vertrouwen van de internetgebruiker in online privacy zoek is. Dat de privézoekmachine aan momentum wint, is daarom ook niet zo verwonderlijk.

 

[related_article id=”174693″]

 

Een vertegenwoordiger van DuckDuckGo laat weten “blij te zijn dat zoveel mensen ons (DuckDuckGo, nvdr) bijstaan in hun missie om de standaarden van online vertrouwen op te trekken.”

 

Daarvoor heeft DuckDuckGo ook de nodige Privacy Essentials extensies aangebracht in de browser, en beschikt de zoekmachine ook over een mobiele app. “We vinden dat het internet niet zo’n enge plaats moet zijn, en de online privacy krijgen die je verdient, zou in feite zo simpel moeten zijn als je ramen sluiten.” De CEO van DuckDuckGo, Gabriel Weinberg, stelt “trots te zijn een businessmodel te hebben dat niet gebaseerd is op data.”

 

Volgens Weinberg is het helemaal niet nodig om data te tracken als je winst wil maken, zeker niet voor een zoekmachine. Waarom houdt Google dan onze gegevens bij? “Omdat Google een reclamebedrijf is”, aldus Weinberg.

 

DuckDuckGo is echter lucratief omwille van zijn keyword-gebaseerde zoekopdrachten, en middels partnerships met Amazon en eBay, waarvoor geen tracking wordt gebruikt. Wanneer je die sites opzoekt via DuckDuckGo, en erna ook nog eens iets aankoopt, krijgt DuckDuckGo een kleine commissie.

 

 

Dat zorgt ervoor dat DuckDuckGo anoniem kan werken, en dat er geen sprake is van persoonlijk identificeerbare informatie tussen DuckDuckGo en Amazon of eBay. De reden waarom dit anoniem kan gebeuren is omdat Amazon en eBay hun eigen partnernetwerken runnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business