Thailand

De Verenigde Staten zien liever geen Huawei-toestellen op hun 5G-netwerk, en hopen dat ook naburige landen dat zo zien. 

Advertentie

 

Huawei wordt zo stilletjes aan een persona non grata in de Verenigde Staten, of liever, een machina non grata. Amerikaanse senatoren Mark Warner en Marco Rubio hopen echter dat ook de buurlanden van the land of the free and the home of the brave dat ook zo zien, en hebben ondertussen al hun postduif uitgestuurd naar de Canadese eerste minister Trudeau.

 

Huawei
Senator Marco Rubio

 

Daarin vragen de senatoren Trudeau om “toch nog maar eens na te denken” over de betrokkenheid van Huawei in het 5G-netwerk van de VS of Canada. De senatoren menen namelijk dat er “voldoende bewijs voorhanden is” om te suggereren dat geen enkel Chinees bedrijf ooit zonder overheidsinmenging opereert.

 

Huawei
Canadese eerste minister Justin Trudeau, NAVO-top 12 juli 2018. Copyright Adam Scotti

 

Dat zou ertoe kunnen leiden dat Huawei niet enkel zou spioneren bij de Canadese inlichtingendiensten, maar ook bij Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

 

Om hun motie wat kracht bij te zetten, wijzen de republikeinse Rubio en democratische Warner in de richting van Australië, dat eerder dit jaar de 5G-technologie van Huawei aan banden legde.

 

De Canadese regering heeft nog niet officieel geregeerd op de brief, maar zal naar alle waarschijnlijkheid niet zo makkelijk toegevingen doen aan de Amerikaanse senatoren.

 

Het hoofd van het Canadese centrum voor cyberveiligheid, Scott Jones, liet aan een parlementair comité reeds weten dat het centrum voor cyberveiligheid geen reden zag om Huawei aan banden te leggen aangezien de technologiegigant “sterk inzet op veiligheid”.

 

Het lijkt dat er in Canada simpelweg geen grootschalig stigma tegen Huawei bestaat, zoals dat in de VS het geval is.

Advertentie