Facebook

Als je vandaag op Facebook scrolt en een vreemde bewegende foto ziet, je bent niet aan het trippen.

Advertentie

Facebook experimenteert met 3D-foto’s. Bij dit soort foto’s kan je de foto vanuit meerdere hoeken bekijken, alsof je je hoofd beweegt. In tegenstelling tot de 360-foto’s kan je hier dus niet rondkijken op een foto, maar wel de foto vanuit verschillende hoeken bekijken. Zo zou er de illusie moeten worden gewekt alsof je door een venster kijkt in plaats van naar een statische foto. De functionaliteit kwam voor het eerst ter sprake op de F8-beurs in september.

De update wordt op moment van schrijven uitgerold. Iedereen kan reeds 3D-foto’s bekijken, maar voorlopig heeft enkel een select groepje van mensen toegang tot de mogelijkheid om de nieuwe fotovorm te benutten. Het is dus nog even wachten geblazen tot iedereen 3D-foto’s kan publiceren op Facebook. Hiervoor zal je echter moeten beschikken over een smartphone met dual-lens. Meer zelfs, voorlopig werkt de functie enkel met de iPhone 7 Plus, 8 Plus, X en XS. Later zullen er echter nog meer apparaten volgen die compatibel zijn met de functionaliteit.

Ook interessant is de technologie achter de nieuwe toevoeging. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van AI om de verschillende lagen van de foto op een logische manier te construeren zodat er via een algoritme kan worden bepaald hoe het dieptezicht moet worden geconstrueerd.