Apple

Het geesteskind van Steve Jobs neemt delen van de Britse chipfabrikant Dialog Semiconductors over.

Advertentie

 

Apple zou volgens De Tijd 600 miljoen dollar neertellen voor een verregaande deal met het Britse Dialog Semiconductors. De twee bedrijven werken al samen sinds de eerste versies van de iPhone nog maar het daglicht zagen. Deze week kondigden de twee een nieuwe deal aan.

 

De overeenkomst stelt dat Apple verschillende werknemers en delen van het intellectueel eigendom van de Britse chipfabrikant voor 300 miljoen dollar overneemt. Voor hetzelfde bedrag werden een aantal contracten toegekend voor een periode van drie jaar.

 

Hoewel het hier niet een volledige overname betreft, gaat het volgens TechCrunch wel over de grootste overname van mankracht door Apple ooit. Zo neemt de technologiegigant 16 procent van het personeel van Dialog over. Eerder dit jaar nam Apple Shazam over voor 400 miljoen dollar. De muziekherkenningsdienst werd mede opgericht door de Belg Philippe Inghelbrecht.

 

 

De zakelijke strategie van Apple bestaat erin om kleine bedrijfjes over te nemen die makkelijk in reeds bestaande Apple-platformen te integreren zijn. Zo nam Apple eerder al Siri, Emagic en GarageBand over.

 

De hernieuwde samenwerkingscontracten staan vooral in het teken van energiezuinige chips, wat voor een langere levensduur zou zorgen bij producten zoals de Watch horloge en de AirPod-oortjes.

 

Apple
Apple Watch 4 lancering in Kyoto, Japan

 

 

Apple heeft al langer de intentie om zijn chipontwikkeling niet langer te outsourcen en het heft in eigen handen te nemen. Daarmee volgt de technologiegigant de lijn van Huawei, die recent nog aankondigde twee AI-chips te zullen produceren. Volgens De Tijd werd het Britse Imagination Technologies als leverancier nog afhandig gemaakt omdat die een eigen chip zou maken.

 

Apple
Kaiann Drance, Senior director product marketing Apple

 

Op het September event van Apple namen chips ook een belangrijke plaats in; zo had senior director product marketing Kaiann Drance het uitgebreid over de nieuwe mogelijkheden van de A12 Bionic-chip voor machine learning en opdrachten voor Siri.