Nieuws

Eén op vier betalingen onder 10 euro uitgevoerd met elektronische transactie

Je ‘van dat kleingeld ontdoen’ is binnenkort misschien geen begrip meer in België. Het aantal elektronische transacties voor ‘kleine aankopen’ steeg namelijk sterk in 2018.

 

De Belgische consument betaalt steeds vaker met betaalkaarten, ook voor aankopen onder 10 euro. Dat blijkt uit cijfers van WordLine, Europese autoriteit op vlak van betaal- en transactiediensten.  

 

De stijging in elektronische transacties is al jaren merkbaar. Zo namen in 2016 bedragen onder 10 euro zo’n 23 procent van alle elektronische transacties voor hun rekening. In 2017 was dat percentage al opgeklommen tot 25 procent of een vierde van alle transacties.

 

Vandaag gaat het al om 27 procent. De Belgische consument kiest steeds vaker voor een transactie met een betaalkaart, zelfs wanneer de rekening minder dan 10 euro bedraagt.  

 

Zelfs elektronisch betalen onder de vijf euro kent een dergelijke stijging, al is die niet even exponentieel. Zo maakten in 2016 elektronische betalingen onder vijf euro negen procent uit van alle transacties onder vijf euro. In 2017 werd dat 10 procent, en vandaag staat dat aandeel ook al op 11 procent.  

 

 

De cijfers tonen een trend aan richting een cashloze maatschappij. Tel daarbij ook nog eens de exponentiële groei van de vele cashfree zaken en de trend kan steeds meer voet aan wal krijgen. Daarnaast zorgt een cashloze maatschappij ook voor een duidelijke registratie van cashflows.

 

Toch is een volledig cashloze maatschappij niet zonder gevaar. Toen in juni dit jaar de visasystemen crashten door hardwarefalen, zorgde dat voor wereldwijde consternatie. In zo’n gevallen is cash wel een handige backup.  

 

Ook contactloos betalen wint stilaan aan populariteit. Sinds het begin van dit jaar steeg het aantal contactloze betalingen namelijk met maar liefst 150 procent. Bij een contactloze betaling is het voor bedragen onder de 25 euro zelfs niet nodig om je pincode in te geven; gewoon even tegen de betaalterminal houden en klaar!

 

Vandaag de dag zijn in België al meer dan 7 miljoen contactloze Bancontact-kaarten in omloop. Ook die trend zorgt ervoor dat we steeds meer opschuiven in de richting van een cashloze maatschappij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business