Websites raden soms zwakke wachtwoorden af, maar de staat Californië gaat nog net een stapje verder.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

“Wachtwoord”, “admin”, “1234” en “1111” zijn allemaal voorbeelden van hoe een wachtwoord er duidelijk niet zou moeten uitzien. Sommige websites raden dit soort zwakke wachtwoorden dan ook af en laten je soms geen account aanmaken tenzij je wachtwoord voldoet aan hun eisen. Toch zijn er vaak nog beveiligingscamera’s en routers met een basiswachtwoord zoals “admin” waardoor hackers hier in een vingerknip toegang tot kunnen krijgen.

 

De Amerikaanse staat Californië gaat verder dan deze wachtwoorden afraden en heeft een nieuwe wet ingevoerd waardoor zwakke wachtwoorden illegaal zullen zijn in 2020. Bedrijven mogen hierdoor geen toestellen meer maken met zwakke wachten die verbonden zijn met het internet. Een beveiligingscamera met als standaardwachtwoord “admin” zou dus niet meer van de band mogen rollen.

 

Dit betekent echter geen enorme ramp voor bedrijven, aangezien er tal van manieren zijn om zwakke wachtwoorden te vermijden. Zo kan er een procedure ingesteld worden, waarbij gebruikers meteen een uniek wachtwoord moeten aanmaken bij het eerste gebruik of het bedrijf zelf kan ook unieke codes genereren voor zijn producten.  Een “leuk” extraatje is dat klanten die schade hebben ondervonden door een product met een zwak wachtwoord, een rechtszaak kunnen aanspannen tegen het bedrijf in kwestie omdat het deze nieuwe regelgeving niet respecteert.

 

Deze beslissing van de staat is tot slot zeker op zijn plaats. Hackers kunnen namelijk heel makkelijk toegang krijgen tot allerlei apparaten met zwakke wachtenwoorden met alle gevolgen van dien. Persoonlijk zou ik het niet erg vinden als een dergelijke wetgeving wereldwijd zou ingevoerd worden.