Na het ontslag van de oprichters van Instagram lijkt je locatie(geschiedenis) ook hier niet meer veilig te zijn.

 

Instagram is al een tijdje onderdeel van Facebook, waar ook de oprichters van Instagram nog tot voor kort in dienst waren. Deze twee mannen zijn echter een kleine twee geleden vertrokken, waardoor Facebook nu naar hartenlust gebruik kan maken van het platform. Een ontdekt prototype van Instagram liet echter zien dat de app in de toekomst waarschijnlijk je locatiegeschiedenis kan doorspelen aan Facebook zodat je daar gerichtere advertenties en relevante inhoud te zien zal krijgen.

 

Deze functie houdt concreet in dat je exacte gps-data verzameld wordt door Instagram, ook wanneer je de app niet gebruikt. Deze gegevens worden vervolgens doorgegeven aan Facebook, waar ze voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden en gebundeld kunnen worden tot verontrustend gedetailleerde kaarten. Onderstaande tweet laat zien hoe de testversie van de locatiegeschiedenis er momenteel uitziet.

Facebook deelde hierover mee dat het geen updates heeft aangebracht aan de locatie-instellingen en dat het wel vaker werkt aan bepaalde ideeën die uiteindelijk soms niet getest of gelanceerd worden. Tot slot deelde het ook mee dat Instagram op dit moment geen locatiegeschiedenis opslaat. Dit bevestigt in feite dat deze functie iets is dat reeds getest werd, maar nog niet beschikbaar is voor het grote publiek (al is een dergelijke update niet meteen iets waarnaar uitgekeken wordt).

 

Of de locatiegeschiedenis het zal overleven tot na de testfase is nog niet bekend. Maar aangezien bedrijven tegenwoordig met niet al te veel schaamte snoepen van al onze gegevens, lijkt het er wel op dat deze functie uiteindelijk haar weg zal vinden naar de officiële app. Voorlopig kunnen we dus alleen maar hopen dat hierbij ook een instelling hoort waarmee we de locatiegeschiedenis kunnen uitschakelen.