Deze week lanceert imec, samen met de Nederlandse innovatieorganisatie TNO een heus smart city-project van de stad Antwerpen, dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot ‘digital twin’.

Advertentie

 

Imec is een van de meest toonaangevende onderzoeks- en innovatiehubs op het gebied van nano-elektronica en digitale technologie. Het bedrijf werkt al langer aan baanbrekende innovaties in toepassingsdomeinen zoals slimme steden, mobiliteit en logistiek.

 

Deze digitale 3D replica van de stad combineert gegevens over geluidsoverlast met real-time sensorinformatie van luchtkwaliteit en verkeer, en computermodellen. Het hele project is trouwens veel meer dan de aha-erlebnis die je op Google Maps meemaakt wanneer je je eigen huis tegenkomt. De digital twin biedt namelijk een voorspellende kijk op de situatie in de stad, waarmee de impact van geplande maatregelen gesimuleerd en uitgetest kan worden. Zo kan je dus meteen zien wat de impact van een nieuwe verkeers- of milieumaatregel zal zijn.

 

 

Hoe meer actuele data er beschikbaar worden door de verschillende sensoren die in de stad opgesteld staan, wordt de AI van het hele project ook gesofisticeerder en worden de toekomstvoorspellingen bijgevolg veel nauwkeuriger.

 

De digital twin werd gemaakt op basis van het simulatieplatform ‘Urban Strategy’ van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO, waarop imec een nieuwe interactieve interface bouwt en sensordata aanlevert om de real-time koppeling en verrijking van de modellen mogelijk te maken.

 

Ingrepen om een situatie te verbeteren in een bepaalde wijk kunnen namelijk impact hebben op meerdere factoren en/of meerdere locaties in een stad. Het autovrij maken van een bepaalde straat kan bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit en geluidsoverlast van aanliggende wijken, maar de mobiliteit en ook de luchtkwaliteit op andere plaatsen verslechteren. Tijdens de perstour knikten Antwerps burgemeester Bart De Wever en Minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters alvast instemmend.

 

Een vrolijke minister, foto door Fille Roelants

 

“Naarmate steden groeien en meer geconnecteerd worden, moeten stadsbesturen op zoek naar innovatieve hulpmiddelen om de uitdagingen die met deze evolutie gepaard gaan het hoofd te bieden. De real-time data van de digital twin zijn daarbij onmisbaar. Het is voor Vlaamse steden een stap op weg om echte Smart Cities te worden.” – Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie en Innovatie.

 

Ook Bart De Wever was vol lof over het hele project, al had dat misschien meer te maken met het feit dat de digital twin er eentje is van ‘zijn stad’. “Antwerpen is de ideale pilootstad voor de digital twin. Het is een wereldstad, een havenstad, bevat een mix aan industrie, gebouwen en retail en is thuishaven van innovatieve start-ups. Een diverse mix van spelers die met de verschillende facetten van de digital twin aan de slag kunnen. Het is niet voor niets de thuisbasis van het City of Things-project”, aldus een glunderende Antwerpse burgemeester.

 

Imec en TNO krijgen voor dit prestigieuze project de steun van Partners van het departement MOW van de Vlaamse Overheid, TomTom en PTV.