Microsoft kwam in 2016 met de eerste generatie Surface Hub voor de zakelijke markt, een enorme tablet voor bij onder andere vergaderingen. Inmiddels is het 2018 en maakt het dat het tijd is voor de Surface Hub 2.


 

In 2016 begon Microsoft met het uitleveren van de peperdure Microsoft Surface Hub, een enorme tablet om te gebruiken in bijvoorbeeld een presentatieruimte. In mei van dit jaar kwam het bedrijf wederom met een Surface Hub op de proppen, de tweede generatie. Deze komt pas in 2019 op de markt, daar komt nog bij dat het fijne nog niet bekend is over het nieuwe staande presentatiescherm. Wel maakte Microsoft vandaag bekend dat de Surface Hub 2 een ‘processor-cartridge’ zal krijgen waarmee de hardware van de Surface Hub 2S gemakkelijk te upgraden moet zijn naar de Surface Hub 2X.

 


In 2019 zal het enorme scherm eerst al 2S versie op de markt komen waarbij er nog een aantal functionaliteiten missen, aldus Microsoft. Vanaf 2020 komt er dan een nieuwe processormodule beschikbaar die aan de achterkant gemakkelijk te vervangen zou zijn. Wat de precieze specificaties zijn van de nieuwe processor wil Microsoft nog niet vertellen, mogelijk wordt die informatie pas tegen 2020 beschikbaar.

Meerdere schermen

Een aantal functies die nu nog missen waren eerder al wel door Microsoft aangekondigd om beschikbaar te komen bij de Surface Hub 2. Het gaat daar onder andere om het koppelen van meerdere schermen. De Microsoft Hub 2 is kleiner in vergelijking met de eerste generatie, het koppelen van meerdere schermen zou dit moeten oplossen. In zijn totaliteit kunnen er maximaal vier schermen gekoppeld worden om een breder beeld te vormen, mits gebruikers upgraden naar de Surface Hub 2X.

Naast het koppelen van meerdere schermen maakt de Surface Hub 2X het ook mogelijk om met meerdere accounts in te loggen op de Surface Hub 2. Als laatste maakt de hardware-upgrade het mogelijk om het scherm te draaien, dit zal met de Surface Hub 2S tot 2020 dus niet mogelijk zijn, waarom deze functies belemmerd zijn tot er een hardware-upgrade uitgevoerd wordt, is ons niet duidelijk.

Hardware

Over hardware gesproken, wat nu al wel bekend is over de Surface Hub 2 is dat het een 50,5-inch scherm bevat met een 3:2 beeldverhouding, iets wat in de zakelijke omgeving nog vaak terug te vinden is, zo ook bij deze Surface Hub. De resolutie van het enorme paneel ligt op 4K, het soort paneel is niet bekend, al zal het naar verluidt gaan om een IPS-scherm. Het scherm biedt ondersteuning voor de Stylus die Microsoft beschikbaar heeft voor de Surface Hub 2, ofwel via touch bediening.

De prijs van de Surface Hub 2(S) is niet bij ons bekend. De eerste generatie Surface Hub was voor 8.000 euro te verkrijgen mits het 55-inch model voldoende groot was. Een 84-inch scherm was bijna drie keer zo duur en kwam beschikbaar voor in zijn totaliteit 22.000 euro. Waarschijnlijk zal de Surface Hub 2 zich eerder richting het eerste bedrag vinden, dan de 22.000 euro van het enorme 84-inch model uit 2016.