Nieuws

Aandelen van Cirrus Logic krijgen flinke opdoffer na beslissing van Apple

Op 12 september werden de nieuwe iPhones aangekondigd, waaronder de iPhone Xr, Xs en Xs Max. Een van de meest opvallende dingen is echter dat de lightning-naar-mini‑jack-adapter niet langer gratis meegeleverd wordt met de toestellen. Deze beslissing viel in slechte aarde bij gebruikers en resulteerde ook in een flinke opdoffer voor audiobedrijf Cirrus Logic.

Cirrus Logic maakt audio-chips die te vinden zijn in een veelvoud aan producten, waaronder de iPhone, MacBook en de lightning-naar-mini-jack-dongle van Apple. Deze dongle voorziet een hoofdtelefoonaansluiting op iPhones die hier standaard niet meer over beschikken. Aangezien Apple geen dongle meer levert bij de iPhones, moeten er een pak minder dongles geproduceerd worden. Volgens een schatting van Barclays verkocht Apple vorig jaar meer dan 216 miljoen iPhones waarbij Cirrus Logic per adapter 1 dollar opstreek. In 2016 werden er ook 117 miljoen exemplaren van de iPhone 7 (plus) geproduceerd die dus ook allemaal werden geleverd met een adapter. Het is duidelijk dat het audiobedrijf er dus heel wat geld aan heeft verdiend. Nu dit mooie liedje uit is, zakt de omzet van Cirrus Logic met bijna vijftien procent. Op de beurs was de beslissing van Apple ook voelbaar, want het aandeel van het audiobedrijf zakte met meer dan tien procent.

Uiteraard zullen er nog steeds adapters verkocht worden, maar de oplage zal vermoedelijk een stuk lager liggen. Wellicht zullen klanten namelijk eerder kijken naar een bluetoothheadset dan te opteren voor een bekabelde oplossing met een dongle.

Het is behoorlijk frappant dat een adapter verantwoordelijk was voor vijftien procent van de omzet voor het bedrijf. Bovendien legt het de vinger op een groter probleem, zijnde de immense afhankelijkheid aan Apple. Meer dan drie vierde van de inkomsten zou het bedrijf te danken hebben aan Apple. Moest er dus een moment komen waarop Cirrus Logic Apple verliest als klant, loert er een crisis om de hoek bij het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business