Amazon

Amazon wist in 2016 een geheel nieuw winkelconcept te lanceren genaamd “Just walk out shopping.” De Amerikaanse webgigant hoopt op deze manier de winkelervaring te kunnen verbeteren.


 

In 2016 kwam Amazon met een volledig vernieuwd concept voor het winkelen. Waar je normaliter nog altijd langs een kassière moet, heeft Amazon tenietgedaan aan de kassière en de kassa’s waar je zonder medewerker kan betalen. Het nieuwe concept heet dan ook “Just walk out shopping”, je kan na het winkelen letterlijk de deur uit lopen zonder te betalen, maar daarover later meer. Amazon heeft bekendgemaakt per maandag ook een Amazon Go winkel te openen in Chicago.

 


De eerste Amazon Go winkel was in 2016 geopend in het hoofdkantoor van Amazon in Seattle, al was deze tot begin 2018 enkel te gebruiken door Amazon medewerkers. Sinds de openstelling van deze winkel in 2018 zijn er twee extra winkels in Seattle bijgekomen. Daarmee wordt de locatie in Chicago de vierde Amazon Go supermarkt, al zullen het er mogelijk snel vijf zijn. In mei gaf Amazon namelijk aan dat het interesse had om winkels te openen in Chicago en San Francisco, waarvan de eerste nu dus is ingelost.

Nieuwe technologie voor supermarkten

In plaats van het gebruiken van kassières heeft Amazon een andere techniek in de winkels toepast. Om gebruik te kunnen maken van het nieuwe concept moet eenieder een Amazon-account hebben met een verbonden creditcard. Bij intrede van de winkel moet de Amazon-app gescand worden waarna het poortje wordt geopend. Vervolgens houden honderden sensoren en camera’s bij wat klanten uit het schap meenemen om zo de betaling te kunnen regelen. Bij het verlaten van de winkel worden alle kosten bij elkaar opgeteld om automatisch een afschrijving van de creditcard te regelen.

Amazon Go - Just walk out
De focus in de Go-winkels van Amazon ligt volledig op het ‘Just walk out’-concept.

 

Voor nu houdt Amazon het bij relatief kleinschalige supermarkten. Men kan er hun lunch halen, evenals gekoelde dranken, snoepgoed, snacks en ook avondeten kan in de winkel gehaald worden. Dit alles bevindt zich in een winkel van 2.000 vierkante meter. In vergelijking met een ‘normale’ supermarkt in de Verenigde Staten (45.000 vierkante meter) is dat enorm klein. Het lijkt dan ook op bijvoorbeeld de AH To Go in Nederland waar kleine benodigdheden snel meegenomen kunnen worden (al is daar nog wel altijd een kassa te vinden).

Niet enkel Amazon

USA Today schrijft verder dat niet enkel Amazon in de VS zich bezighoudt met een vernieuwd winkelconcept. Zo zou Standard Cognition zich door middel van AI op hetzelfde vlak bezighouden. Standard Cognition heeft een winkel geopend in de San Francisco, maar biedt voorlopig beperktere openingstijden vergeleken met de Amazon Go winkels, deels omdat het bedrijf moeite lijkt te hebben met het uitvogelen van de wetgeving van de stad.