Nvidia richt zich dan misschien met een aantal van zijn activiteiten op de consumentenmarkt, een groot deel van het bedrijf schaart zich toch echt in het zakelijke hoekje. Dat doet het bedrijf ook met de Tesla T4-accelerator GPU’s.

Advertentie

 

Begin augustus kwam Nvidia voor het eerste met de nieuwe Turing GPU, deze werden toentertijd voor het eerst tentoongesteld in de Quadro P-kaarten bedoelt voor de zakelijke werkomgeving. Dat is namelijk een punt die veel gebruikers niet opmerken, Nvidia mag dan wel een grote speler zijn op de consumentenmarkt, het bedrijf speelt ook een grote rol op de zakelijk markt. Vooral op de servermarkt weet Nvidia zijn producten aan de man te brengen. Nvidia heeft daar op donderdag een nieuw product voor aangekondigd, de Tesla T4. Het gaat om een accelerator welke ingezet kan worden voor bijvoorbeeld deep learning.

 

Dat het gaat om een nieuwe GPU gebaseerd op de Turing architectuur is duidelijk te zien aan de naamgeving. De ‘T’ van T4 staat voor de nieuwe architectuur, waar de ‘P’ in P4 stond voor Pascal, het gaat namelijk om een kaart die de oude P4 GPU’s zal vervangen. Op het gebied van specificaties lijkt het misschien niet een enorm speciale GPU. De T4 bevat namelijk 2560 cudacores, en 320 Tensor-cores. Ray Tracing cores die bij de Quadro en RTX-kaarten wel aanwezig zijn lijken in dit geval afwezig. Om welke GPU het precies gaat maakte Nvidia niet bekend, al vermoed Tweakers al dat het mogelijk gaat om de Nvidia TU106 GPU.

De rest van de kaart lijkt verder vrij gewoon, het gaat om een PCIe x16 slot waar de GPU in kan steken, de geheugenbandbreedte van de kaart ligt op 320GB/s. Het verbruik van de kaart is met 75 watt relatief aan de lage kant, een referentiekaart van de Nvidia Geforce RTX 2070 heeft namelijk al een stroomverbruik van 185 watt.

Google Cloud

Volgens Nvidia zal Google een van de eerste bedrijven zijn die de Tesla T4 op gaat nemen in een datacenter. Google gebruikte hiervoor al de P4 waar de T4 deze kaarten nu op zal gaan volgen. Niet enkel Google zal ondersteuning gaan bieden met de kaarten, dit zal ook het geval zijn bij Cisco UCS, Dell EMC, Fujitsu, HPE en IBM Cognitive Systems.

 

Om de Tensor-cores van de Turing GPU’s te ondersteunen komt Nvidia overigens voor de zakelijke markt met TensorRT 5. Door middel van deze software kunnen deep learning modellen worden geoptimaliseerd. Ook bevat de software een inference optimizer en een runtime engine bijbehorend aan de Turing GPU’s.

Advertentie