GlobalFoundries

AMD heeft nieuwe onderhandelingen gestart betreffende het Wafer Supply Agreement gesloten tussen beide bedrijven nadat GlobalFoundries op eigen benen kwam te staan in 2012.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

In 2012 was het zover, GlobalFoundries kiest ervoor om de laatste aandelen van Advanced Micro Devices, ofwel AMD, over te nemen. Dit betekende een einde van de lange periode van samenwerking die beide bedrijven hadden. Een echte stop van samenwerking was het echter niet, AMD onderhandelde met GlobalFoundries over een Wafer Supply Agreement. In dit agreement werden minimale aantallen wafers opgenomen die AMD jaarlijks af moest nemen. Deed het bedrijf dit niet dan stond er een boete tegenover.

 

De boete geldt voor twee zaken. Enerzijds moet AMD een boete betalen als het niet voldoende wafers afneemt bij GlobalFoundries. Daar komt nog bij dat het bedrijf voor elke wafer die het bij een andere partij afneemt evenals een klein bedrag moet betalen als vergoeding. Echter zal de staking van de ontwikkeling van het 7nm procedé daar wel wat roet in het eten gooien – AMD wilt immers verder waar GlobalFoundries voor nu de ontwikkeling stilzet. Nu zal het bedrag wat AMD nu kwijt is aan boetes voor GlobalFoundries nog wel ‘meevallen’, maar aangezien het waarschijnlijk vrijwel elke wafer bij een andere fabrikant moet inkopen is dat niet meer te doen.

Nieuwe onderhandelingen

Wccftech zegt nu dat het management van AMD nieuwe onderhandelingen is gestart met de chipfabrikant om de afspraken voor de toekomst te wijzigen. Het bedrijf zal zich immers steeds meer moeten keren naar bedrijven als TSMC en Samsung voor de benodigde wafers. Wat beide bedrijven uiteindelijk overeenkomen zal nooit in detail bekend worden. Het moge wel duidelijk zijn dat GlobalFoundries in zal moeten leveren bij de eisen van boetes en minimale leveringen. De kans is echter wel klein dat beide bedrijven besluiten de samenwerking af te sluiten, daarvoor hebben beide een te hechte geschiedenis.