De Amerikaanse senator Bernie Sanders is al een tijdje op kruistocht tegen Amazon en fulmineert op Twitter regelmatig tegen diens CEO Jeff Bezos over zijn groteske inkomsten.


 

Een van de onrechtvaardigheden waar Sanders snel verandering in wil zien komen, zijn de sociale omstandigheden van de werknemers van Amazon.

 


Daarvoor heeft Sanders nu samen met de republikeinse Ro Khanna een wetsvoorstel ingediend dat, indien het goedgekeurd wordt, grote bedrijven zoals Amazon en Walmart belastingen zou opleggen voor de kost van de food stamps die de Amazon-werknemers genoodzaakt zijn aan te schaffen. Het wetsvoorstel is ook van toepassing op andere vormen van sociale dienstverlening.

 

Sanders windt trouwens geen doekjes om zijn wetsvoorstel. Zo heet het voorstel voluit “Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies Act”. Afgekort wordt dat; “Stop BEZOS”. Een krachtig signaal van een senator die al zijn hele carrière strijdt tegen corporate greed

 

Sanders kondigde zijn plannen voor het voorstel vorige maand al aan. Hij benadrukte echter dat de discussie voor hem niet enkel om Amazon en Jeff Bezos draait, zoals de naam van het wetsvoorstel zou doen vermoeden. De Amerikaanse senator uit zich de laatste tijd steeds kritischer tegenover de CEO van Amazon, zeker nu die recent de rijkste persoon ter wereld in de geschiedenis is geworden.

 

Het wetsvoorstel houdt een belasting van 100 procent in op sociale dienstverlening die werknemers van grote bedrijven nu van de overheid krijgen. De letter van het voorstel noemt het “belasting op bedrijfswelzijn”, en die zou al van toepassing zijn op bedrijven van 500 of meer werknemers.

 

Amazon vindt dat Sanders een vertekend beeld schetst van het bedrijf en nam recent werknemers in dienst om op sociale media positieve verhalen te delen over het miljoenen/miljardenbedrijf.

 

Het salaris van een Amazonmedewerker ligt aan de armoedegrens van een familie van vier. Sanders vindt dat daar dringend verandering in moet komen.