Nieuws

IBM vraagt octrooi aan voor koffiedrone

Technologiegigant IBM heeft een octrooi aangevraagd voor een drone die detecteert wanneer je moe bent en best wel een kop koffie zou kunnen gebruiken.

 

IBM spitst zich daarbij vooral toe op bedrijven die hun werknemers even opnieuw wakker willen schudden of koffiebars die op creatieve wijze hun verkoop willen aanwakkeren, zo laat De Tijd weten. De octrooiaanvraag werd opgemerkt door Financial Times. IBM diende de aanvraag op 7 augustus in bij het US Patent Office.

 

Het patent omschrijft de drone als een toestel dat je “cognitieve toestand” accuraat kan bepalen. Maar hoe weet die drone nu of iemand toe is aan een shotje cafeïne? Heel simpel; de drone is uitgerust met sensoren die gebaren kunnen detecteren, maar ook de gezichtsuitdrukking (levensloos of net alert) en de pupillen van je werknemers kan scannen. Die data kunnen eventueel aangevuld worden met gegevens de slaapkwaliteit van de betrokken persoon.

 

Voor wie denkt: “Is dat allemaal wel conform de strengere wet op persoonsgegevens?”, hebben we goed nieuws. IBM heeft alvast laten weten dat werknemers eerst hun toestemming moeten geven vooraleer hun persoonlijke data gebruikt mogen worden.

 

IBM heeft nog niet onthuld wat precies de plannen voor de koffiedrone zijn. Technologiebedrijven kopen wel vaker een patent aan zonder de intentie om ook effectief winst te maken met het gepatenteerde product.

 

Wel valt op dat IBM de laatste tijd steeds meer een andere weg inslaat. Waar de technologiegigant vroeger bekend stond om desktop pc’s, lijkt het de aandacht nu steeds meer te richten op ai en software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business