Nieuws

Netflix en Amazon moeten meer Europese content maken

In december zullen hoogstwaarschijnlijk quota over lokaal geproduceerde series en films in werking treden.

 

 

Streamingplatformen zoals Netflix en Amazon Prime zullen er binnenkort voor moeten zorgen dat 30 procent van hun content afkomstig is van de Europese Unie. Er is al een preliminair akkoord van kracht, maar de quota zouden nu in december effectief een wet worden.

 

Netflix en Amazon Prime zullen er dus voor moeten zorgen dat series en films, geproduceerd in Europa, commissie krijgen, dat ze hen aankopen, of dat ze bijdragen aan de nationale filmfondsen van Europese landen.

 

De diensten zullen er ook voor moeten zorgen dat de lokale content op prominente plaatsen in hun bibliotheken te zien is.

 

Eens de maatregel verwerkt raakt in de wetgeving, hebben Europese landen 20 maanden om een aanvraag in te dienen. Lidstaten kunnen er zelfs voor kiezen om hun individuele quota op te trekken naar 40 procent lokaal materiaal.

 

Lidstaten kunnen ook opteren voor een extra kost op de abonnementen. De opbrengst daarvan gaat dan rechtstreeks naar nationale filmfondsen. Dat is reeds het geval voor Netflix in Duitsland.

 

Netflix is trouwens al dicht in de buurt van de vereiste 30 procent. Volgende maand zal de EU uitpakken met de gegevens over het aandeel Europese content op de streamingplatformen.

 

De EU werkt ondertussen al aan regels die platformen als YouTube ook meer aan banden leggen. Daar uploaden gebruikers namelijk de meeste content. De EU ijvert ook daar voor meer steun aan lokaal talent een vraagt hogere copyright bijdrages voor lokale schrijvers en regisseurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business