Geen nood: het gaat niet om gevoelige gegevens.


 

Mozilla gaat gegevens over haar gebruikers prijsgeven. Geen paniek. Het gaat hierbij niet over persoonlijke gegevens. In 2016 publiceerde de browser eerder al een rapport over welk type hardware Firefox-gebruikers nu precies aanwenden.

 


Nu zal het bedrijf binnenkort haar Public Data Report publiceren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van niet-gevoelige gegevens die ons een inzicht zullen geven in hoe Firefox-gebruikers wereldwijd omgaan met het internet.

 

Firefox hoopt dat het rapport een naslagwerk zal zijn voor journalisten en onderzoekers, maar ook voor het grote publiek. Firefox wil op die manier niet alleen meer inzicht verschaffen in de stand van zaken op het gebied van desktop browsing, maar ook over hoe gegevens precies worden verwerkt bij Mozilla.

 

Het bedrijf liet in een blogpost weten “transparant te willen zijn”. Daarnaast willen ze hun gebruikers ook meegeven hoe gegevens verzameld worden, welke gegevens er nu precies verzameld worden, en hoe die dan ook gebruikt worden.

 

Het rapport maakt een onderscheid tussen 10 verschillende parameters. Zo kan je er informatie in vinden over het aantal jaarlijkse en maandelijkse actieve Firefox-gebruikers op een desktop, het dagelijks gemiddeld gebruik, hoeveel gebruikers er de laatste nieuwe versie van de browser gebruiker, wat de meest gebruikte talen zijn, en welke add-ons het meest gekozen worden.

 

“Firefox is een open sourceproject en we vinden dan ook dat de gegevens ermee gegenereerd worden ook vrijelijk met het publiek moeten kunnen gedeeld worden.” aldus Mozilla.

 

Voorlopig omvat het rapport enkel nog maar gegevens over desktop browsers, maar Mozilla wil zo snel mogelijk ook mobiele gegevens aan haar statistieken toevoegen.