Vespa Elettrica

De Vespa Elettrica zal na lang wachten in oktober eindelijk op de markt komen. Dit model is de eerste volledig elektrische scooter van het bedrijf.

Advertentie

 

De eerste volledig elektrische scooter van Vespa, de Vespa Elettrica, werd aan het einde van 2016 onthuld. Wanneer de scooter op de markt zou verschijnen, was echter niet exact bekend, maar ook op die vraag hebben we nu een antwoord. Dit model zal namelijk verkrijgbaar zijn in Europa vanaf oktober 2018.

 

Wat betreft de specificaties van de Vespa Elettrica, zal de scooter met een volledig opgeladen batterij maximaal zo’n 100km kunnen rijden. De prestaties zijn tegelijk beter dan die van een standaard 50cc-scooter. De batterij heeft verder ongeveer vier uur nodig om op te laten en gaat duizend oplaadcycli mee (10 jaar) waarna de laadcapaciteit zakt naar 80%. Een maximumsnelheid is nog niet bekend, maar de scooter heeft alleszins een eco-modus die de snelheid beperkt tot 30 km/h. Ook verschijnt er later nog een hybrideversie van de scooter, de Elettrica X, op de markt die door zowel gas als elektriciteit wordt aangedreven.

 

Daarnaast zit er de nodige hoeveelheid AI in de scooter. Zo zullen de scooters zich bewust zijn van mensen en andere voertuigen in de buurt. De AI zal de bestuurder helpen bij het waarnemen van mogelijke gevaren en tegelijk opportuniteiten aangeven. De display van de Elettrica bevat namelijk real-time kaartinformatie en verkeersdata die je niet alleen snellere routes kan voorstellen, maar ook helpt bij de verbetering van het ontwerp van de transportinfrastructuur in steden.

 

Nu de belangrijkste eigenschappen van de scooter en zijn lanceringsdatum bekend zijn, blijft er nog maar één vraag over. Het bedrijf heeft namelijk nog niets vrijgegeven over een mogelijke (richt)prijs van de Elettrica. Huidige geschatte prijzen die gebaseerd zijn op andere high-end modellen van Vespa geven aan dat dit model waarschijnlijk minstens €6000 zal kosten.