Een bureau die zich aanpast aan zijn werknemer? Tot nu toe leek het de omgekeerde wereld, maar onderzoekers van het MIT (Massachusssetts Insitute of Technology) Media Lab brachten die utopie weer een stapje dichterbij.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

De onderzoekers hebben namelijk een bureau gebouwd dat zich aanpast aan de gemoedstoestand van de werknemer aan het bureau. Het hele project draagt de naam ‘Mediated Atmosphere’ en is nu alvast een nachtmerrie voor introverten. 

 

Bij ‘Mediated Atmosphere’ wordt de verlichting van je bureau veranderd en worden er rustgevende beelden geprojecteerd op een scherm dat aan het bureau is vastgehecht. Op die manier kan de werkomgeving aangepast worden aan de noden van de gebruiker. Maar hoe weet je bureau nu of je gestrest bent of niet?

 

Je stressniveau wordt gemeten aan de hand van een dertigtal biologische signalen gaande van de hartslag tot de gezichtsexpressie. Die signalen worden opgevangen door sensoren en doorgegeven aan het bureau. 

 

Wanneer bij de werknemer in kwestie een stresspiek gemeten wordt, worden er ‘rustgevende beelden en geluiden’ afgespeeld op het scherm dat aan het bureau is vastgemaakt. Die beelden en geluiden worden bepaald op basis van psychologisch onderzoek naar de impact van externe factoren op de productiviteit op de werkvloer. 

 

Het bureau zit er nog meteen aan te komen, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling om de handigheid op de markt te brengen. Momenteel gaat het nog om een prototype, maar in de toekomst zouden dergelijke bureaus beter afgestemd kunnen worden op de noden van de gebruiker, rekening houdend met diens workflow en persoonlijkheid.