Muziekstreaming zonder tussenpersoon, daar is Audius op uit is met hun nieuwe blockchainplatform. Kleinere artiesten worden vaak benadeeld door grotere streamingapps, maar Audius heeft hiervoor de oplossing.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Audius, een blockchainplatform om muziek te delen, heeft grote plannen om de muziekstreamingwereld te veranderen. Het platform heeft eerder deze week 5,5 miljoen dollar aan investeringen binnengesleept om hun project op te starten. Zij willen namelijk een gedecentraliseerde service, waarbij artiesten hun muziek rechtstreeks aanbieden aan het publiek en met hen kunnen communiceren.

 

 

Met hun gedecentraliseerde platform wil Audius de grootste problemen van huidige streamingplatforms aanpakken. Vooral kleinere artiesten ondervinden namelijk problemen bij het gebrek aan eigen controle over wat er met hun muziek gebeurt en willen bijgevolg meer inzicht hierin. Bovendien worden artiesten vaak te laat betaald, maar Audius lost ook dit op door hun artiesten te betalen in real-time. Daarnaast geeft het bedrijf artiesten een hoger percentage van de inkomsten dan andere streamingplatforms.

 

Artiesten zoals Beyoncé en Britney Spears gaan we niet meteen terugvinden op Audius. Het bedrijf richt zich voornamelijk op kleine artiesten die zich nu grotendeels op SoundCloud bevinden, waar zij slechts zeer beperkte inkomsten kunnen genereren. Hoe Audius zelf in de praktijk inkomsten gaat genereren, is nog niet heel duidelijk. Naar eigen zeggen zal het platform werken met tokens die luisteraars kunnen verdienen door advertenties te beluisteren, maar meer is nog niet bekend.

 

Het concept van Audius ziet er alvast veelbelovend uit, maar of het ook daadwerkelijk succesvol zal zijn, wordt pas bij de lancering aan het einde van dit jaar duidelijk. Een DJ mag hier dan wel meer verdienen, maar als SoundCloud of Spotify hem betere manieren geven om luisteraars te krijgen, haakt hij misschien af. Het potentieel is aanwezig, nu alleen de uitwerking nog.