Tesla

De raad van bestuur van Tesla heeft nog steeds geen gedetailleerd financieringsplan gekregen van CEO Elon Musk. Die laatste verbaasde op dinsdag vriend en vijand door op Twitter zijn plannen aan te kondigen om Tesla van de beurs te halen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Hoewel Musk in die tweet ook schreef dat “de financiering al in orde was”, heeft de raad van bestuur nog steeds geen gedetailleerde plannen onder ogen gekregen over wie die financiering nu precies zou verstrekken. Tesla weigert voorlopig alle commentaar.  

 

Speculatie  

 

De zet kwam er nadat Musk het eerst maanden aan de stok had gehad met investeerders, journalisten en analisten die hem openlijk de vraag stelden hoe Tesla nu eindelijk winst zou kunnen maken en genoeg wagens zou kunnen produceren om de massavraag tegemoet te kunnen komen.  

 

Speculatiemachines over wie met dergelijke fondsen op de proppen zou kunnen komen, draaien op volle toeren. De obligaties van het bedrijf worden namelijk ook niet meteen als erg gunstig ingeschat door kredietbedrijven. 

 

Naast de SEC, zal nu ook de raad van bestuur van Tesla Musk het vuur aan de schenen leggen omtrent zijn – misschien wel, misschien niet zo – onbedachtzame – tweet. Musk stelde namelijk voor om Tesla te privatiseren aan 420 dollar per aandeel.  

 

Zenuwachtige beurs  

 

Na die tweet schoten de aandelen van Musk even de hoogte in, maar nu laat het scepticisme van investeerders zich duidelijk voelen en dalen de aandelen alweer met 7 procent. Daardoor sloot de elektrische wagen op donderdag de beurs af met 352 dollar per aandeel.  

 

De raad van bestuur moet nu een formele beslissing nemen of ze de Tweet en de bijhorende plannen nu zullen onderzoeken. De raad is ondertussen ook al in dialoog met investeringsbankiers over het aanstellen van financiële adviseurs. Die zouden Tesla moeten bijstaan in een privatiseringsscenario.  

 

Druk van de ketel  

 

Door Tesla van de beurs te halen, wordt bij Musk de druk van de ketel gehaald. Een bedrijf dat op de beurs zit, moet namelijk elk kwartaal zijn cijfers aan de grote klok hangen. Tesla zou daar nu dan even van ontzien worden.  

 

Ondertussen heeft Tesla ook nog plannen aangekondigd om fabrieken in Shanghai en Europa op te richten, maar details over financiering zijn wederom niet bekend.