Tesla’s productieproblemen omtrent Model 3 zijn welbekend. Nu zeggen bronnen ook dat het bedrijf gelijkaardige problemen ondervindt met hun zonnepaneelinitiatief.

Advertentie

 

Volgens Reuters klapten zowel ex-werknemers als huidige werknemers uit de biecht en lieten ze optekenen dat de lijn van zonnepanelen inderdaad problemen ondervindt. Daarnaast eist Elon Musk ook een bepaalde esthetiek van die panelen, wat de productie aanzienlijk vertraagt en ook nog eens spanningen met Panasonic veroorzaakt, met wie de Tesla-CEO een partnership heeft.  

 

‘Het zonnedak’ zou er moeten uitzien als een gewoon dak, maar wel functioneren als zonnepanelen. Volgens insiders hebben de technische obstakels de productie de das omgedaan, net als het esthetisch oog van Musk.  

 

Tot op heden zijn er geen officiële productiecijfers vrijgegeven. Het productieproces heeft echter wel een zodanige vertraging opgelopen dat Panasonic zichzelf genoodzaakt zag om andere kopers te zoeken voor onderdelen die initieel bestemd waren voor Tesla.  

 

In een oproep met investeerders vertelde Musk vorige week nog dat “honderden huizen” al beschikken over de zonnepanelen. Overheidsgegevens houden het op 12 van die systemen, die trouwens allemaal in Californië gesitueerd zijn.  

 

Tesla heeft wel een hoge overheidssubsidie ontvangen voor het project. Zo schonk de Amerikaanse overheid 750 miljoen dollar aan Musks nieuwe geniale project. In ruil daarvoor moet het bedrijf zo’n 1460 mensen uit Buffalo tewerkstellen en 5 miljard dollar spenderen in de staat New York.  

 

Sommige wetgevers zijn bezorgd dat de productievertragingen Tesla’s overeenkomst met de overheid in het gedrang brengen. Indien dat het geval zou zijn, kijkt Tesla tegen boetes van 41,2 miljoen dollar per jaar aan.  

 

Eerder deze week kondigde Musk aan dat hij Tesla van de beurs wilde halen. Daarop schoten de aandelen van Tesla onmiddellijk 11 procent de hoogte in.

 

[related_article id=”175409″]

 

Advertentie