Android 9 Pie is vanaf nu beschikbaar voor alle Pixel-gebruikers. Deze nieuwste update ondersteunt nog niet alle vooraf aangekondigde functies, maar het ziet er alvast veelbelovend uit.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Vanaf nu is de nieuwste Android-versie, Android 9 Pie, beschikbaar voor alle Pixel-toestellen. Google heeft dit gisteren nog aangekondigd. Deze versie heeft wel nog niet alle functies die Google in mei bekend heeft gemaakt. Daarop moeten we nog even wachten tot de volledige release van Android Pie later dit jaar.

 

Bij de bekendmaking van deze update introduceerde Google ons aan een “Digital Wellbeing” dashboard, een nieuw gebarengestuurd navigatiesysteem en andere verbeteringen van de AI. Het doel hiervan is hun gebruikers meer bewust te maken van hun smartphonegebruik en hen zelf de kans geven om limieten in te stellen (vergelijkbaar met de nieuwe timemanagementtools van Facebook en Instagram). De belangrijkste functies die ontbreken in de huidige versie van de update zijn die van de Digital Wellbeing. Momenteel kan je die functies, zoals het gebruiksdashboard, apptijden, alleen uitproberen via de betaversie voor Pixel-gebruikers.

 

Daarnaast is de “slices-functie” ook nog niet beschikbaar. Deze functie zorgt ervoor dat slechts stukjes (slices) van een website geladen worden die je de exacte informatie geven waar je om vraagt. Met slices kan je bijvoorbeeld “Lyft” ingeven in de zoekbalk, waarna je meteen de optie krijgt om een chauffeur te bellen zonder de Lyft-app zelf te openen.

 

Wat de update wel al bevat, is een uitgebreider batterijmanagement, aangedreven door een AI. Deze nieuwe “Adaptive Battery” geeft prioriteit aan je meest gebruikte apps en zet limieten op je toestel voor de apps die je minder vaak opent. Deze functie zou ook kunnen voorspellen welke apps je zal gebruiken, waardoor het batterijverbruik van de andere apps beperkt kan worden. De kans is groot dat dit niet meteen optimaal zal werken, omdat de AI tijd nodig heeft om je gebruikspatroon te analyseren.

 

Zoals gewoonlijk is Android Pie momenteel alleen beschikbaar voor Pixel-gebruikers en pas later dit jaar voor andere Android-toestellen. Voor deze update is de kans groot dat hij zich sneller zal verspreiden dan de vorige. Verschillende smartphoneproducenten hebben namelijk deelgenomen aan het betaprogramma voor Android Pie, waaronder Sony, Xiaomi, Nokia, OnePlus, Essential, Vivo en Oppo. Voor nu heeft Google meegedeeld dat deze (en andere) Android-toestellen de update dit najaar zullen ontvangen.

 

Dit waren alvast de belangrijkste nieuwigheden over Android 9 Pie. Wat de update verder in petto heeft, kunnen Pixel-gebruikers vanaf vandaag zelf ontdekken. Android-gebruikers met andere toestellen zullen dus nog even moeten wachten, maar eens zij toegang hebben tot Android Pie zal dit meteen de volledige update zijn.