Nieuws

Google breidt invloed uit in China: Amerikaanse senatoren achterdochtig

Google’s moederbedrijf Alphabet is in gesprek met Tencent Holdings, Inspur Group en andere Chinese bedrijven om haar clouddiensten aan te bieden in het vasteland. Dat liet Bloomberg vrijdag weten.

 

De gesprekken gingen begin dit jaar van start en de internetgigant heeft uiteindelijk de mogelijke kandidaten voor een samenwerking uitgedund tot drie bedrijven.

 

Het is onduidelijk of Google die plannen zal voortzetten nu er steeds meer spanningen zijn tussen China en de VS. Google en Tencent hebben niet gereageerd.

 

Tweede keer, goede keer?

 

Google verliet China’s zoekmachinemarkt in 2010. Sindsdien probeert de technologiegigant op allerlei mogelijke manieren opnieuw voet aan wal te krijgen in China, hoewel veel Google-producten daar tegengehouden worden door de regering.

 

Op donderdag liet Reuters nog weten dat Google van plan is om een versie van haar zoekmachine te lanceren die rekening houdt met de strenge censuur die geldt in China. Zo zullen sommige websites en zoektermen geblokkeerd worden.

 

Kritiek van senatoren 

 

Wetgevend Amerika is daar echter niet mee opgezet. Een groep van zes democratische en republikeinse senatoren hebben onder leiding van Marco Rubio een brief geschreven aan Sundar Pichai (de man krijgt veel post de laatste tijd) waarin hij concrete antwoorden eist.

 

[related_article id=”174913″]

 

Ze willen namelijk weten waarom Google net nu een gecensureerde versie van de zoekmachine op de markt brengt. De senatoren noemen Google’s zet ‘erg verontrustend’ en zijn bezorgd om Google’s medeplichtigheid aan de inbreuken op mensenrechten en de strenge censuur.

 

Hoewel Google het project nog moet bevestigen, zijn de senatoren bezorgd. De Chinese versie van Google zou namelijk automatisch websites identificeren en verwijderen die anders ook niet door de grote Chinese firewall heen zouden raken.

 

Google deed dat in feite voordien ook al. In 2010 stopte de internetgigant echter haar Chinese activiteiten na een cyberaanval de Gmailaccounts van tientallen Chinese mensenrechtenactivisten had gecompromitteerd. Sindsdien was Google de elephant in the room in China.

 

Bezorgdheid omtrent censuur en ethiek

 

Rubio en de vijf andere wetgevers willen weten wat er dan specifiek veranderd is in die laatste acht jaar zodat Google terug “kan samenwerken met een rigoureus censuurregime zoals dat van China.” De senatoren menen dat het project een gevaarlijk precedent zet.

 

Want als de regering van een land ‘s werelds grootste zoekmachine op de knieën kan krijgen en censuur kan afdwingen, dan zouden kleinere ondernemingen het al zeker moeilijk hebben om de markt te betreden zonder hun normen en waarden te verraden.

 

De senatoren zijn niet bepaald mals voor de zoekmachine. Zo vragen ze zich in hun brief onder andere af of Google van hun werknemers zal eisen dat ze trainingen volgen over “marxistische nieuwswaarden”, aangezien dat een vereiste is voor bedrijven die online nieuwsdiensten willen opstarten in China.

 

Rubio en kompanen delen nog een laatste sneer uit in hun brief wanneer ze zich afvragen of Google’s nieuwe zet wel te verzoenen valt met hun motto ‘Don’t be Evil’. Maar die code of ethics hebben ze al sinds april laten varen, toen ze gingen samenwerken met het Pentagon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business