Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline zal een partnership aangaan met 23andMe voor het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel. Dat lieten de twee bedrijven gisteren weten.

 

Het samenwerkingscontract is exclusief en loopt voor vier jaar. Het partnership zal zich vooral richting op het ontwikkelen van geneesmiddelen op basis van de genetische informatie die wordt aangeleverd door 23andMe.

 

De samenwerking zal ervoor zorgen dat GSK ook meer inzicht krijgt in de genetische aanleg van ziekten en de ontwikkeling ervan. Op basis van die informatie kunnen dan therapieën en geneesmiddelen ontwikkeld worden die daar korter op inspelen.  

 

23andMe beschikt met 5 miljoen gebruikers over een uitgebreide database. De tools van 23andMe reiken echter veel verder dan het vertellen waar je roots nu precies liggen.

 

Het geneticabedrijf spitst zich ook toe op andere genetische informatie die in je DNA te vinden is, zoals de aanleg voor bepaalde ziektes. Met de samenwerking steunt GSK dus ook op de uitgebreide database en datakennis van de geneticagigant.  

 

De investering van 300 miljoen dollar toont aan dat farmaceutische bedrijven inzetten op de menselijke genetica om zo te beslissen welke medicijnen ze dienen aan te bieden.

 

Door gebruik te maken van de database van 23andMe, kan GSK nu ook voorspellende analysen beginnen uitvoeren op basis van individuele gezondheidsgegevens.  

 

Richard Scheller, het hoofd van medicatieontwikkeling bij 23andMe laat weten dat de technologie nog in haar kinderschoenen staat, en dat het nog geen geneesmiddelen aan het testen is op mensen.

 

Beide bedrijven lieten wel weten dat een van hun eerste projecten het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen Parkison zou zijn.