Alphabet, het moederbedrijf van Google, ziet haar winst flink dalen door de monsterboete van 4,34 miljard euro die het afgelopen kwartaal opgelegd kreeg door de Europese Commissie.

Advertentie

 

Daardoor behaalde de technologiegigant minder winst dan het jaar voordien. De winst steeg echter wel sterk.  

 

Alphabet kreeg de boete opgelegd vanwege oneerlijke concurrentie door haar besturingssysteem Android. Alphabet moet ook de contracten met telefoonfabrikanten en telecomoperatoren herbekijken, zo eist de Europese Commissie.

 

Hoewel Google liet weten in beroep te zullen gaan tegen het peperdure verdict van de Commissie, werd de boete verrassend genoeg wel verwerkt in de kwartaalcijfers.  

 

Het afgelopen kwartaal boekte Google een nettowinst van 2,7 miljard euro. Vorig jaar maakte de technologiegigant een winst van 3 miljard euro. Google boekte dus dit jaar ‘minder’ winst, maar die bemerking dient evenwel in perspectief geplaatst te worden.

 

De boete van de Europese Commissie werd al pro forma afgetrokken van de winst die Google dit kwartaal opstreek. Dat overschrijdt ruimschoots de verwachtingen van analisten.  

 

Google heeft een sterke periode achter de rug. Ondanks de impact van de GDPR, verdiende het bedrijf een pak meer aan advertenties op mobiele apparaten. Daarnaast werd er ook 37 procent meer verdiend aan cloud services. Dat zorgde voor een totale opbrengst van 3,7 miljard dollar.  

Advertentie