IBM maakt steeds meer gebruik van Watson in het gevecht tegen kanker. De technologiegigant heeft nu een team samengesteld met het Amerikaanse departement voor veteranenzaken en stelt Watson aan om soldaten met kanker te behandelen.

 

Het gaat daarbij voornamelijk om patiënten die aan stadium 4-kanker lijden en die weinig andere opties ter beschikking hebben.

 

De nieuwe samenwerking zal zeker tot juni 2019 lopen, en misschien zelfs langer. Oncologen en pathologen zullen eerst het DNA van de tumor sequentiëren, waarna ze de AI van Watson zullen gebruiken om de gegevens te interpreteren en sneller bepaalde genetische mutaties op te merken.

 

De overeenkomst kan meer betekenen voor de gezondheidszorg dan je zou verwachten. Veteranenzaken behandelt zo’n 3.5 procent van alle Amerikaanse kankerpatiënten. Als zelfs een fractie van hen geholpen kan worden door IBM met een gedegen behandeling tegen kanker, dan kan die behandeling later ook een aanzienlijk deel van de bevolking verderhelpen.

 

Tot nu toe hebben 2.7000 patiënten al steun gekregen van Watson. IBM Watson toont ook aan dat meer dan een derde van de veterane patiënten in het oncologieprogramma in rurale gebieden wonen en het niet altijd makkelijk hebben om toegang te krijgen tot innovatieve behandelingen.

 

Het Watson-initiatief zou kankertherapie dus toegankelijker maken, en democratiseert de toegang tot een gespecialiseerde behandeling.

 

Of Watson nu ook effectief aan liefdadigheid zal beginnen doen en op termijn de intentie heeft om alle kankerpatiënten in de VS in het programma te betrekken is niet bekend. Het initiatief is wel een mooie start.