Meer dan 2.400 personen werkzaam in artificial intelligence en robotics hebben een brief ondertekend waarin zij beloven nooit wapens te zullen maken die gebruik maken van deze technologieën.

Advertentie

 

De brief werd deze week tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in Stockholm gepubliceerd en is een initiatief van het Future of Life-instituut. Dit instituut doet onderzoek naar de gevaren van kunstmatige intelligentie.

 

De brief focust zich op “dodelijke autonome wapensystemen”, oftewel wapens die zelfstandig doelwitten kunnen identificeren en vermoorden, zonder tussenkomst van een mens. De drones die op dit moment worden gebruikt door verschillende landen vallen hier dus buiten, omdat zij nog worden gecontroleerd door mensen.

 

“De beslissing over het mensenleven mag nooit genomen mag worden door een machine. Het is een morele kwestie. We mogen niet toestaan dat machines beslissingen nemen waarvoor anderen – of niemand – schuldig zijn.”

 

De brief werd ondertekend door meer dan 2.400 personen uit 150 bedrijven in 90 landen, waaronder Tesla-baas Elon Musk, de drie medeoprichters van Googles AI-tak Deepmind en Skype oprichter Jaan Tallinn. Veel van deze personen en bedrijven riepen overigens eerder al herhaaldelijk op om AI niet te gebruiken bij de ontwikkeling van moordwapens.

 

Smart Business schreef overigens eerder al over het mogelijke gebruik van kunstmatige intelligentie binnen het leger en de mogelijke gevolgen daarvan.