Facebook gaat zijn eigen chips maken. Het sociale mediabedrijf dropte al eerder hints over die plannen maar concreet nieuws kwam er tot dusver nog niet.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Een maand geleden plaatste Facebook een jobadvertentie voor een “end-to-end SoC / ASIC en firmware-ontwikkelaar, wat vermoedens in die richting leek te bevestigen.

 

Volgens Bloomberg heeft Facebook nu Shahriar Rabii onder de arm genomen om de ontwikkeling van de eigen chips in goede banen te leiden. Volgens Rabii’s LinkedIn profiel leidde hij een onderzoeksgroep die chips ontwikkelde zoals de Pixel Visual Core, die ervoor zorgt dat je met applicaties zoals instagram kwaliteitsvolle foto’s kan nemen.

 

Tot vorige maand werkt Rabii nog voor Google; zijn indiensttreding bij het sociale netwerk is dus nog heel recent. Hoewel Facebook een gevestigde waarde is in Silicon Valley, staat het niet meteen bekend voor hardware zoals Apple en andere technologiegiganten. Met een veteraan als Rabii, die aan het hoofd stond van het Google chip team, zorgt Facebook er dan ook voor haar firmware-doelstellingen sneller bereikt worden.

 

Facebook weigert voorlopig nog alle commentaar over Rabii en het nieuwe team. Of de nieuwe chips dus ook effectief zullen gebruikt worden voor de toestellen die Facbook nog in petto heeft, blijft een vraagteken. We hebben dus momenteel nog steeds het raden naar bijvoorbeeld chips die specifiek voor de Oculus-toestellen ontwikkeld zijn.