Duizenden arbeiders zullen morgen het werk neerleggen in de Duitse Amazon-magazijnen en eisen zo betere werkomstandigheden.  

Advertentie

 

Met die actie voegen ze zich bij hun collega’s in Spanje en Polen. Die staakten eerder al tijdens een grootschalige promotieactie van Amazon. “Verdi”, de vakbond van de Amazon-arbeiders riep op tot de eendaagse staking om gezondere werkomstandigheden te eisen voor haar arbeiders.

Volgens Stephanie Nutzenberger, topvrouw bij Verdi, is de boodschap duidelijk; “Terwijl de e-commercegigant steeds rijker wordt, bespaart ze wel op de gezondheid van haar arbeiders”

 

Erbarmelijke werkomstandigheden 

 

In de voorbije jaren kwam Amazon al eerder negatief in het nieuws met de werkomstandigheden van heer magazijnen. Ditmaal wordt er voornamelijk geprotesteerd tegen de lange uren en de piekperiodes waarin arbeiders met een contract van beperkte duur extra moeten presteren zonder tegencompensatie.

 

Ook chaotische omstandigheden op de werkvloer, stress en een gebrek aan werkveiligheid zijn een aantal van de redenen waarom de arbeiders hebben besloten om het werk neer te leggen.

 

Prime Day 

 

De eendaagse staking in zes Duitse fabrieken valt samen met Amazon’s ‘Prime Day Promotion’. Arbeiders in Spanje staken daarvoor drie dagen, en ook in Polen leggen de arbeiders het werk neer. Daar houden arbeiders zich vaker koest door de wetgeving tegen stakingen en protesten. Nu hebben ook de Poolse Amazon-arbeiders schoon genoeg van erbarmelijke werkomstandigheden en trekken ze zich niets aan van die antiprotestwetgeving.

 

Who needs a union anyway?

 

Amazon-CEO Jeff Bezos reageerde al eerder op de protesten omtrent de werkomstandigheden bij Amazon. “Ik ben heel trots op onze werkomstandigheden en de lonen die we uitbetalen. In Duitsland stellen we zo’n 16.000 mensen te werk. Onze lonen zitten aan het betere eind van het spectrum.”

 

Daarnaast stelde Bezos ook nog eens vragen bij het nut van de vakbonden: “we vinden niet dat we een vakbond nodig hebben om op te treden als tussenpersoon tussen het management en onze werknemers.

 

Geen impact 

 

De idee achter de stakingsoproep is zonneklaar. In de officiële brief waarin tot de staking wordt opgeroepen stelt dat “Amazon Prime Day niet kan vieren indien er geen toegevingen naar de arbeiders toe worden gedaan.”

 

Amazon schat zelf in dat er slechts een fractie van haar arbeiders aan de staking zal deelnemen en stelde bezorgde klanten in een adem gerust met de mededeling dat de staking geen impact zou hebben op de levering van pakjes.

 

Duitsland is de grootste markt van Amazon, na de Verenigde Staten. De netto-opbrengst groeide vorig jaar met zo’n 20 percent en bereikte daarmee een astronomisch bedrag van 17 miljard dollar. Dat is bijna 10 percent van de globale omzet.

Advertentie