Microsoft is daarmee het eerste technologiebedrijf dat overheidsdiensten verzoekt om toezicht te houden op hoe de software gebruikt wordt.

Advertentie

 

Microsoft-topman Brad Smith kondigde in een blogpost aan dat Microsoft aan het Amerikaanse congres heeft gevraagd om toezicht te houden op haar controversiële gezichtsherkenningssoftware. Een van zijn meest opvallende statements was dat “een wereld met sterke regelgeving op mogelijk schadelijke producten beter is dan een wereld zonder enige legale standaarden.” 

 

Die uitspraak is opvallend omdat de tech industry er net om bekend staat om overheidsinmenging te mijden als de pest. De blogpost toont aan dat Microsoft niet hetzelfde lot wil ondergaan als haar collega technologiegiganten, die eerder al te kampen kregen met privacyschandalen op grote schaal.  

 

Smith liet er in zijn blogpost alvast geen twijfel over bestaan. “De enige efficiënte manier om het gebruik van technologie door de overheid te laten beheren is om de overheid zelf proactief de teugels in handen te geven. En als er dan al twijfels bestaan over hoe een bepaalde technologie zal worden toegepast binnen de maatschappij, is de overheid de meest aangewezen instelling om die technologie te reguleren.”  

 

Smith liet ook nog weten dat hij vindt dat er vandaag sterk nood is aan een juist gebruik van gedegen gezichtsherkenningssoftware, die wordt geïnformeerd door een onpartijdige en deskundige commissie.