Het is toch ook altijd wat met die gratis wifi. Anno 2018 beschikken we over supercomputers met een capaciteit van 250 petabytes, maar blijft een wifi-netwerk problematisch.

Advertentie

 

Dat mocht ook de Europese Unie aan den lijve ondervinden toen ze met het wifi-plan Wifi4EU aankondigde.

 

Dat plan zou ervoor zorgen dat verschillende Europese steden en gemeenten deze zomer zouden worden voorzien van wifi. Daarbij werd vooral gemikt op openbare plaatsen zoals pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea etc.

 

De uitvoering van het project loopt echter spaak. De bedoeling was om wifispots te installeren in alle Europese steden (en gemeenten) die zich daarvoor aangemeld hadden. In België waren er dat enkele honderden.

 

Vandaag laat de Europese Commissie weten dat hun plan wat op zich zal moeten laten wachten. De fout ligt volgens Le Soir bij de leverancier van de software en zorgde ervoor dat subsidies niet eerlijk konden verdeeld worden. In de herfst wordt een nieuwe oproep gelanceerd.

 

De eerste aanvraagronde van Wifi4EU ging op 15 mei om 13.00 uur van start en kon rekenen op massale belangstelling. INEA, het uitvoerend agentschap voor innovatie en netwerken van de Europese Commissie zag zich echter genoodzaakt die eerste ronde te annuleren. Blijkbaar maakten niet alle aanvragers evenveel kans op subsidie, wat uiteraard regelrecht indruist tegen de principes van de Europese Unie.

 

Er werd bij de aanvragen namelijk rekening gehouden met de lokale tijd van het aanvragende land, en niet met de centraal-Europese tijd. Een Ierse stad die op datzelfde moment een aanvraag indiende, zou op die manier eerder in de rij komen te staan dan een Belgische.

 

Europa trok voor het hele project een budget van 120 miljoen euro uit. Iedere gemeente en stad krijgt zo’n 15.000 euro om de kostprijs voor die gratis wifi te dekken. Maar dat is volgens critici niet genoeg.

Advertentie