Een aantal voormalige werknemers van Cambridge Analytica richten het nieuwe data-analysebedrijf 'Auspex' op.


 

Auspex zal “ethisch gebaseerde” en ‘geopolitieke consultancy” diensten aanbieden en zal in de eerste fase operatief zijn in het Midden-Oosten en het Afrikaanse continent en zal daar geopolitieke consultancydiensten verlenen.  

 


Dat uitgerekend de vorige werknemers van Cambridge Analytica ethische diensten zullen verlenen lijkt een anomalie te zijn. Cambridge Analytica was afgelopen jaar een hot topic nadat aan het licht kwam dat het op onwettige wijze data had verkregen die het dan had gebruikt om in te spelen op de Amerikaanse Presidentsverkiezingen.  

 

Auspex zal worden geleid door Ahmed Al-Khatib, de voormalige directeur van Emerdata. Ook dat was een bedrijf dat werd opgericht in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal om ervoor te zorgen dat de werknemers hun werk konden blijven verderzetten.  

 

In een perscommuniqué waarbij hij ook zijn nieuwe bedrijf aankondigde, liet Al-Khatib weten dat de opdoeking van Cambridge Analytica voor hem een “bittere ontgoocheling” was. Al-Khatib laat weten “sterk te geloven in de positieve impact van ethische, data-driven communicatie”. 

 

Auspex zal haar pijlen vooral richten op de verspreiding van extremistische ideologieën, “die mijn generatie vergiftigd hebben, en parasiteren op het verstand van jongeren zonder stem”, aldus Al-Khatib.  

 

Mark Turnbull werd aangesteld tot managing director. Hij was het voormalige hoofd van de politieke divisie van Cambridge Analytica en liet zich ontvallen dat: “consultancybedrijven zoals de onze een bepaalde verantwoordelijkheid dragen om zich steeds integer op te stellen, hoe moeilijk de omstandigheden soms ook mogen zijn.” Cambridge Analytica en integriteit? Dat lijkt een vreemde combinatie, maar wie zijn wij?  

 

Companies House vertelt alvast een ander verhaal. Daar staan namelijk Alistair Harris en Omar Al-Khatib als directeurs van Auspex opgelijst, en niet Ahmed Al-Khatib.

 

De twee namen zijn volgens de BBC nergens te vinden in perscommuniqués. Alistair Harris blijkt ook een voormalig werknemer van Cambridge Analytica te zijn, en Omar Al-Khatib is volgens de lijst een burger van de Seychellen, die te boek staan als een belastingparadijs.